„Ordonanţa lăcomiei“ blochează licitaţiile pe fonduri europene, inclusiv Autostrada Sibiu-Piteşti, susţine un deputat USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
harta traseu autostrada sibiu pitesti foto silvana armat

Ordonanţa de Urgenţă OUG 114/2018, supranumită „ordonanţa lăcomiei“ conţine o prevedere care blochează licitaţiile pe fonduri europene, inclusiv cea pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Piteşti, susţine deputatul USR Cătălin Drulă.

„Printre trăsnăile pe care le conţine deja celebra OUG 114/2018 („OUG lăcomiei”), una a trecut neobservată, dar cu efecte majore: blocarea licitaţiilor pe fonduri europene”, avertizează Drulă. Potrivit lui, la art. 75 pct. 2 se introduce următoarea modificare: controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitaţiilor cu finanţare europeană nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agenţia Naţională de Achiziţii Publice), ci de către autorităţile de management (AM-uri) ale programelor operaţionale (ex. Regional, Infrastructură Mare).

Modificarea efectuată                                        

Art. 75 (2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se desfăşoară la solicitarea autorităţii contractante pe bază de liste de verificare şi vizează verificarea conformităţii cu dispoziţiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularităţii şi calităţii, cu excepţia contractelor sau acordurilor cu finanţare europeană pentru care controlul ex ante se asigură de către autorităţile de management.

Prevederea modificată

(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se desfăşoară pe bază de liste de verificare şi vizează verificarea conformităţii cu dispoziţiile legale aplicabile din punct de vedere al regularităţii şi calităţii.

Deputatul Cătălin Drulă explică şi care sunt consecinţele acestei modificări. „Pentru că li s-a pus în braţe această sarcină peste noapte, autorităţile de management sunt nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activităţi şi nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitaţiile pe fonduri europene sunt în prezente blocate şi toată lumea prin ministere/AM-uri se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, spune deputatul. 

Potrivit lui, în această situaţie este autostrada Sibiu-Piteşti - lotul 4 Curtea de Argeş-Tigveni.

„Sunt primul care să-i critic pe cei de la compania de drumuri. Dar iată un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetenţa celor care au introdus această prevedere în OUG. Licitaţia pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Piteşti nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului. Zeci de alte licitaţii pe fonduri europene sunt blocate, iar în acest timp doamna Rovana Plumb ţine conferinţe de presă triumfaliste despre absorbţie şi dl. Meleşcanu face apologia infractorilor în presa internaţională”, conchide Cătălin Drulă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite