Opt oligarhi ruși morți în condiții suspecte în ultimele 6 luni. Cei mai mulți erau de la Gazprom și Lukoil

0
0

Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis sau au murit în accidente inexplicabile de la sfârșitul lunii ianuarie până în prezent, șase dintre ei fiind asociați cu Gazprom și Lukoil.

Cei opt oligarhi ruși morți în condiții suspecte
Cei opt oligarhi ruși morți în condiții suspecte

Patru dintre cei șase oameni de afaceri erau legați de gigantul energetic de stat rus Gazprom sau de una dintre subsidiarele sale, în timp ce celelalte două erau asociate cu Lukoil, cea mai mare companie privată de petrol și gaze din Rusia, scrie CNN.

La începutul acestui an, compania a adoptat atitudinea publică neobișnuită de a vorbi împotriva războiului Rusiei în Ucraina, cerând simpatie pentru victime și pentru încheierea conflictului.

Președintele Lukoil, Ravil Maganov, a murit săptămâna aceasta după ce a căzut pe fereastra unui spital din Moscova, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

Ravil Maganov a fost decorat de Vladimir Putin în 2019 FOTO Kremlin
Ravil Maganov a fost decorat de Vladimir Putin în 2019 FOTO Kremlin

Lukoil a confirmat decesul joi într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Maganov „s-a stins din viață în urma unei boli grave”, a spus Lukoil, fără a menționa căderea de la etaj. „Maganov a contribuit enorm la dezvoltarea nu numai a companiei, ci și a întregului sector rusesc de petrol și gaze”.

Un alt manager de top Lukoil, Alexander Subbotin, a fost găsit mort în luna mai în pivnița casei unui șaman din Mîtişci, regiunea Moscovei. Propietarul locuinţei a declarat anchetatorilor că omul de afaceri a ajuns la el într-o stare severă de intoxicaţie cu alcool şi droguri. Cadavrul fostului director al Lukoil a fost găsit într-o cameră folosită pentru ritualuri voodoo jamaicane. TASS a raportat că poliția a deschis o anchetă penală în acest caz.

image

Sinucideri la indigo

În primul dintre decesele raportate anul acesta, un director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninsky, lângă Leningrad, pe 30 ianuarie 2022, potrivit publicației de stat ruse RIA Novosti.

RIA a raportat că la fața locului a fost găsit un bilet de sinucidere și că anchetatorii investigau moartea ca sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv l-a identificat pe bărbat drept Leonid Shulman, șeful departamentului de transport la Gazprom Invest.

La doar o lună după aceea, un alt director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în același sat. Alexander Tyulakov a fost descoperit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar independent rus. Novaya Gazeta a raportat că s-a sinucis.

Apelurile CNN către Gazprom au rămas fără răspuns.

CNN a cerut Comitetului de Investigații al Rusiei să comenteze cele două cazuri, dar nu a primit un răspuns.

Încă doi oameni de afaceri ruși cu legături cu Gazprom au murit în incidente aparent crimă-sinucidere în aprilie.

Unul dintre ei, Vladislav Avayev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit TASS.

Citând o sursă din forțele de ordine, TASS a susținut că autoritățile investighează moartea soților Avayev ca o crimă-sinucidere.

Iulia Ivanova, reprezentant al Comitetului de Investigație pentru Moscova, a fost citată de Tass că a spus că o rudă a descoperit cadavrele soților Avayev după ce șoferul familiei și bona i-au spus că nu pot să-i contacteze la telefon sau să intre în apartament.

Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia pentru Ucraina, a declarat pentru CNN că nu crede că Avayev s-a sinucis.

"Meseria lui era să se ocupe de private banking, asta înseamnă să se ocupe de clienți VIP. Era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Nu cred. Cred că știa ceva și că reprezenta un fel de risc”, a declarat Volobuev pentru CNN în aprilie.

Comitetul de Investigații al Rusiei nu a răspuns solicitării CNN de a comenta acest caz.

Morți alături de familie

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, un fost director la producătorul de gaze Novatek, care este parțial deținut de Gazprom, a fost găsit mort la locuința sa din Lloret de Mar, o stațiune mediteraneană de lângă Barcelona.

image

Cadavrele soției și ale fiicei sale, care prezentau semne că au suferit violențe, au fost găsite în locuința de lux a familiei, a declarat săptămâna trecută pentru CNN o sursă oficială apropiată anchetei, în timp ce cadavrul lui Protosenia a fost găsit spânzurat în grădină, potrivit Reuters. 

Poliția catalană din provincia Girona, unde se află orașul Lloret de Mar, a declarat vineri pentru CNN că de atunci și-a încheiat investigația asupra cazului și a trimis concluziile unei instanțe.

Poliția a spus că concluzia sa a fost că decesele au fost o dublă crimă și o sinucidere ulterioară.

Vorbind pentru Daily Mail în aprilie, fiul lui Protosenia a pus la îndoială această versiune a evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost ucis.

"Poliția catalană a luat declarații fiului. Alte ipoteze au fost excluse. De asemenea, a fost exclusă o triplă omucidere", a declarat oficialul de presă al poliției pentru CNN la acel moment. "Că asta a fost opera mafiei ruse? Ei bine, nu", a adăugat oficialul.

Novatek, fostul angajator al Protoseniei, a spus că este „o persoană minunată și un familist minunat”.

Din păcate, în mass-media au existat speculații pe această temă, dar suntem convinși că aceste speculații nu au legătură cu realitatea. Sperăm ca agențiile de aplicare a legii din Spania să efectueze o investigație amănunțită și obiectivă și să descopere ce s-a întâmplat”, a declarat compania într-un comunicat.

Mihail Watford, un miliardar rus de petrol și gaze născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie.

Poliția din Surrey a declarat pentru CNN că nu crede că există circumstanțe suspecte.

Un alt om de afaceri rus, Vasily Melnikov, a fost găsit mort, alături de familia sa, la Nijni Novgorod, la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant.

Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, un bărbat de 43 de ani, soția sa, de 41 de ani și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal pe 23 martie.

Comitetul nu l-a numit pe Melnikov, dar vârstele morților și locul incidentului se potrivesc cu raportul Kommersant.

Filiala regională a comisiei de investigație nu a actualizat stadiul anchetei sale și nu a răspuns solicitării CNN de a comenta. La momentul incidentului, în martie, se spunea că „nu existau semne de intrare neautorizată în apartament” și că „au fost găsite și confiscate cuțite”.

Anchetatorii iau în considerare mai multe versiuni ale ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor și a soției de către capul familiei, urmată de moartea autoprovocată”, a spus comisia.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri