OMV va plăti în euro gazul rusesc: Banii vor fi viraţi Gazprombank, fără să încălcăm sancţiunile impuse Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

OMV se alătură altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble, transmite Reuters.

„Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro", a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă. 

Compania germană VNG a fost prima care, la începutul acestei luni, a anunţat că va transfera euro într-un cont Gazprombank pentru conversia rublelor, într-o mişcare care urmăreşte să continue să asigure aprovizionarea.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite