OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

OMV Petrom a efectuat prima livrare de de gaz natural lichefiat (GNL) către Damen Shipyards Mangalia, au anunţat, vineri, reprezentanţii companiei. Potrivit sursei citate, produsul a fost utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizează GNL.

„Este prima navă de acest tip construită în România, la Şantierul Naval Damen, din Mangalia.”, precizează reprezentanţii OMV Petrom.

În acest context, Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil, a transmis: „Sectorul transporturilor, care are un rol esenţial pentru mobilitatea bunurilor şi a oamenilor, este şi unul dintre sectoarele în care sunt necesare măsuri eficiente şi cuprinzătoare de reducere a emisiilor. 

OMV Petrom este şi va continua să fie parte din soluţie, cu un portofoliu mixt de produse care sa răspundă nevoilor de mobilitate din ţara noastră. Prima livrare de GNL din Romania este încă un pas pe care îl facem in extinderea ofertei de produse pentru transport cu emisii scăzute.”

La rândul său, Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas a explicat că, în contextul tranziţiei energetice, utilizarea GNL-ului în transport şi industrie poate duce la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon şi a celor poluante. 

„România are un potenţial semnificativ de gaze naturale, iar valorificarea acestuia, inclusiv prin lichefiere, deschide noi orizonturi pentru economia româneasca şi contribuie la obiectivele agendei climatice.”, a precizat oficialul OMV.

Totodată, Florin Spătaru, membru al Directoratului societăţii Damen Shipyards Mangalia, a precizat că este pentru prima dată când o astfel de navă este construită în România, iar acest lucru demonstrează că industria navală românească este capabilă să implementeze proiecte foarte complexe şi inovatoare cu un înalt nivel tehnologic.

Prima livrare de GNL din România, efectuată de OMV Petrom, a presupus coordonarea şi gestionarea în premieră a unui proces complex în care au fost implicate mai multe companii partenere, in condiţiile respectării tuturor măsurilor de siguranţă. Acesta s-a concretizat în două transporturi separate a câte două autocisterne, care au alimentat rezervorul primei nave din România care funcţionează pe bază de GNL. 

„Prin răcirea gazelor naturale la o temperatură de -160°C şi prin lichefiere, acestea îşi reduc volumul de aproximativ 600 de ori comparativ cu volumul în stare gazoasă. 

Astfel, pot fi stocate şi transportate în siguranţă pe distanţe foarte lungi, cu un grad crescut de eficienţă economică şi energetică. Gazele naturale lichefiate reprezintă o alternativă de tranziţie pentru un transport mai curat, în special pentru segmentele de transport ce pot fi mai greu decarbonate, precum transportul rutier greu de marfă şi transportul naval.”, au explicat reprezentanţii OMV.

Aceştia au menţionat că, prin utilizarea de GNL în transporturi, emisiile de CO2 scad cu 15%, cele de oxid de azot scad cu 50%, iar emisiile de particule grele scad cu 99%.  

De asemenea, GNL nu generează emisii de sulf, respectând astfel cerinţele stricte privind emisiile de sulf ale Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri