Oltchim revine pe linia de plutire. Administratorul financiar se aşteaptă la vânzare până la jumătatea anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat profit anul trecut, pentru prima dată în nouă ani, veste ce vine într-o perioadă decisivă pentru viitorul companiei, când sunt aşteptate atât vânzarea companiei, cât şi rezultatul unei investigaţii a Comisiei Europene privind ajutorul de stat acordat pentru combinat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a trecut pe profit după nouă ani în care a înregistrat pierderi continue, iar o vânzare a sa este aşteptată chiar în acest an, potrivit lui Gheorghe Piperea, şeful firmei Rominsolv, administrator judiciar al companiei.

Oltchim, aflat în insolvenţă, a înregistrat în anul 2016 un profit net din activitatea curentă de 11,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro), după ce în 2015 a fost pe pierdere de 48,4 milioane de lei. Aceasta este şi o răsturnare completă a situaţiei financiare la nouă luni când, potrivit unui raport independent al unuia dintre creditori, compania a avut pierderi de 38,5 milioane lei. 2016 este primul an în care combinatul realizează profit din activitatea curentă din 2006 până în prezent.

Pierdere prin Divizia Petrochimică Bradu                    

Profitul brut, în valoare de 20 de milioane de lei, obţinut din activitatea de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea, a fost tras în jos de o pierdere de 11,4 milioane de lei determinată de Divizia Petrochimică Bradu, nefuncţională, dar şi de cheltuieli de conservare de 4,2 milioane de lei aferente activelor nefuncţionale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului vâlcean, în fiecare an, în ultimii 3-4 ani de zile, conservarea platformei de la Bradu a necesitat în medie cheltuieli de 3,5 milioane de euro pe an.

Compania a recâştigat pieţele

Afacerile Oltchim s-au ridicat anul trecut la 754,8 milioane de lei, însă nu s-au modificat semnificativ faţă de valoarea din 2015 din cauza preţurilor de vânzare mai mici ale produselor finite, determinate de evoluţia cotaţiilor internaţionale.

Cu toate acestea, rezultatul pozitiv a fost obţinut pentru că Oltchim a reuşit să îşi recâştige pieţele de desfacere şi a crescut constant cantităţile vândute din toate categoriile de produse finite, dar şi datorită retehnologizărilor şi reparaţiilor capitale efectuate la principalele instalaţii tehnologice.

Oferte pentru vânzarea pe bucăţi

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a transmis detalii firmelor interesate de privatizare la finalul anului trecut, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante. Până în prezent, mai mult de patru oferte neangajante au fost depuse, potrivit lui Gheorghe Piperea. Oltchim a anunţat la finalul lunii trecute că a primit oferte neangajante din partea unor „operatori industriali” şi a unor „investitori financiari”, patru dintre ofertele primite acoperind pachetele operaţionale, care includ activităţi de fabricare de produse chimice, în timp ce celelalte sunt doar pentru active.

Următoarea etapă este ca părţile interesate să îşi facă procedura de verificare (due diligence) „şi la sfârşitul lunii martie vom avea oferte angajante, moment în care vom trece la negocierea vânzării acelor active care sunt de vânzare”, a declarat Piperea.

Singura ofertă anunţată public a venit din partea Chimcomplex SA Borzeşti, membră a grupului Servicii Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. Compania ar dori să preia şase din cele nouă pachete scoase la vânzare. O altă ofertă vehiculată în piaţă vine din partea grupului germano-polonez PCC, care este deja acţionar minoritar cu 32,3% din acţiuni. Grupul doreşte să preia numai trei din cele nouă pachete, ce a mai intenţionat şi în trecut când a precizat că vrea să menţină în activitate doar unităţile viabile de producţie.  De asemenea, potrivit informaţiilor din piaţă, printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi un fond de investiţii din UE, dar şi companii din China, Kuweit şi Israel.

După depunerea ofertelor angajante, comisia care este formată din creditori analizează şi apoi acceptă sau nu ofertele.

Investigaţie a Comisiei Europene

La sfârşitul lui 2016, Oltchim înregistra datorii totale în sumă de 1,328 miliarde lei, însă pe parcursul anului societatea a continuat să achite integral la scadenţă toate datoriile curente.

Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat. Instituţia consideră că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Avocatul Piperea susţine însă că ar fi de preferat o vânzare a întregului combinat, pentru că s-ar asigura o continuitate a afacerii, un principiu al întregii proceduri de insolvenţă. Potrivit lui, această continuitate a afacerii nu ar sta însă în calea asigurării discontinuităţii între vânzător şi cumpărător, care să împiedice ca ajutorul de stat destinat Oltchim SPV să treacă la cumpărător.

Piperea transmite că un rezultat al investigaţiei CE este aşteptat cam la jumătatea anului, însă el susţine că până atunci vânzarea va fi deja realizată. „Noi vindem până atunci”, a declarat avocatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite