Dosar penal după un concurs de la UMF Iaşi. Un doctor a deschis cutia Pandorei după ce examenul pe care-l promovase a fost anulat dintr-un motiv inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UMF Iasi

Procurorii ieşeni investighează o posibilă încălcare a legii ce ar fi fost comisă de către reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi. Aceştia au invalidat un concurs după ce unul dintre candidaţii pierzători a invocat că rezultatele au fost publicate prea târziu.

Pro­curorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au în derulare un dosar în care se fac cercetări „in rem“ pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cei vizaţi de reclamaţia care stă la baza dosarului fiind membrii Senatului universităţii ieşene. Cercetările sunt efectuate de poliţişti, sub coordonarea unui procuror, şi au pornit ca urmare a unei plân­geri penale depuse de cadrul universitar Emil Anton, fost manager al Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi.

Potrivit plângerii depuse la Parchet, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, Anton a reclamat comiterea a unor fapte de abuz în serviciu de către membrii Senatului, în urma unui concurs de la UMF pe care l-a promovat şi care, în opinia sa, a fost anulat nejustificat. Emil Anton s-a înscris la un concurs organizat de universitate pentru a obţine postul de conferenţiar, el având calitatea de şef de lucrări. Alături de el, la acelaşi concurs, ce a avut loc la finele lunii februarie 2016, s-au mai înscris Bogdan Doroftei şi Dragoş Nemescu, cea mai mare notă, de 9,71, fiind obţinută de Emil Anton.

„Împo­triva modalităţii de desfăşurare a concursului a formulat contestaţie contracandidatul meu dr. Nemescu Dragoş invocând nerespectarea termenului de 24 de ore de la finalizarea probei de concurs şi până la afişarea rezultatelor“, a precizat Emil Anton, în plângerea sa.

Reprezentanţii universităţii nu comentează

Concret, concursul la care acesta a obţinut nota cea mai mare a avut loc într-o zi de vineri, pe 26 februarie, în timp ce rezultatele au fost publicate abia luni, 29 februarie februarie. S-ar fi încălcat astfel metodologia concursului, care pre­vedea că rezultatele se publică în maximum 24 de ore. Din acest motiv, pe 11 martie, membrii Senatului universităţii, cu 40 de voturi „pentru“ şi 8 abţineri au decis invalidarea concursului. Emil Anton a considerat că acea hotărâre a Senatului ar fi fost ilegală, acesta fiind şi motivul pentru care a decis să formuleze plângere penală.

„Sun­tem în prezenţa unei vătămări produse de actul administrativ prin care a fost invalidat concursul pentru postul de conferen­ţiar în care fusesem declarat câştigător“, a mai spus Emil Anton.

Acesta a deschis şi o acţiune civilă împotriva reprezentanţilor univer­sităţii.

„Dorim tragerea la răspundere a tuturor celor care nu recunosc meritele profesionale ale clientului meu“, a sublinat şi avocatul lui Emil Anton, Dragomir Tomaşeschi. Ivona Burduja, purtător de cuvânt al UMF, ne-a precizat că la nivelul instituţiei de învăţământ nu a venit încă vreo înştiinţare oficială cu privire la anchetă şi, din acest motiv, conducerea universităţii nu comentează acuzaţiile lansate de Emil Anton.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite