Oficial: Toate clădirile noi trebuie echipate cu sisteme de autoreglare a temperaturii şi calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate clădirile noi trebuie echipate cu sisteme de autoreglare a temperaturii şi a calităţii aerului, dar şi cu staţii de încărcare a maşinilor electrice, conform unei legi publicate în Monitorul Oficial.

Legea 101/2020 prevede că dezvoltatorii imobiliari care obţin un certificat de urbanism după 15 septembrie 2020 sunt obligaţi să echipeze clădirile pe care le construiesc cu dispozitive de autoreglare a temperaturii şi calităţii aerului interior în fiecare încăpere. Legea a intrat în vigoare sâmbătă, 4 iulie, şi transpune în legislaţia din ţara noastră unele modificări adoptate la nivel european, în 2018, în domeniul legislaţiei privind performanţa energetică a clădirilor şi eficienţa energetică.

Concret, investitorii au noi obligaţii de îndeplinit. Una dintre acestea vizează echiparea clădirilor noi, pentru care se va obţine certificatul de urbanism după data de 15 septembrie 2020, cu sisteme de climatizare (încălzire/răcire) cu autoreglarea temperaturii.

Sistemul va trebui să permită “reglarea distinctă a temperaturii şi calităţii aerului interior, în fiecare încăpere încălzită/răcită direct sau într-o zonă încălzită/răcită din clădire şi/sau unitatea de clădire”. Dispozitivele cu autoreglare a temperaturii trebuie să regleze automat puterea de încălzire sau răcire în funcţie de temperatura interioară setată de utilizator. 

Potrivit Legii 101/2020, nu pot fi considerate sisteme cu autoreglare soluţiile tehnice bazate pe reglarea manuală a puterii de încălzire, chiar dacă ajustarea se poate face la nivelul camerei sau soluţiile care permit reglementarea automată a temperaturii, dar nu la nivelul unei încăperi.

Prin acest act normativ se introduce o nouă obligaţie şi pentru cei ce auditează clădirile din punct de vedere energetic. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, auditorii energetici pentru clădiri vor avea obligaţia de a transmite Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) un document care să cuprindă informaţii energetice relevante despre clădirea auditată.

Acest document se va transmite împreună cu certificatele şi sintezele rapoartelor de audit energetic, dar şi rapoartele de inspecţie a sistemelor tehnice ale clădirii, iar datele transmise prin acest document vor fi utilizate pentru a organiza o bază de date la nivelul MLPDA.

Pe lângă aceste modificări, legea mai prevede şi că asigurarea sistemelor pentru reîncărcarea vehiculelor electrice devine obligatorie pentru investitorii şi proprietarii de clădiri noi, rezidenţiale şi nerezidenţiale, precum şi pentru clădirile existente care trec prin renovări majore.

Staţii pentru maşini electrice 

În cazul clădirilor nerezidenţiale noi care au mai mult de zece locuri de parcare, proprietarii sunt obligaţi să instaleze cel puţin un punct de încărcare şi tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puţin 20% din locurile de parcare prevăzute, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncarcare pentru vehicule electrice. 

Pentru clădirile nerezidenţiale existente cu peste 20 de locuri de parcare, până la 1 ianuarie 2025, proprietarii acestora au obligaţia de a instala un număr minim egal cu 10% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. 

Excepţie de la această obligativitate fac imobilele deţinute şi ocupate de IMM-uri, dar şi clădirile cu mai mult de 10 locuri de parcare a căror lucrări de construire au fost autorizate înainte de 10 martie 2021 şi clădirile existente supuse unor renovări majore pentru care costul estimativ al instalaţiilor de reîncărcare depăşeşte 7% din costul total al renovării. 

Legea îi obligă pe primarii localităţilor cu peste 5.000 de locuitori să realizeze planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Aceste planuri ar trebui revizuite o dată la trei ani, iar nerespectarea acestei obligaţii se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite