Oamenii de afaceri: Guvernul declanşează a două perioadă neagră, după criza din 2008. Cine va plăti costul măsurilor fiscale ilogice ale Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza i-a învăţat pe români să fie mai cumpătaţi şi mai strângători

Guvernul declanşează a două perioadă neagră pentru antreprenorii români, după criza din 2008-2012, prin măsurile fiscale adoptate pe final de an, fără consultare şi într-un mod care reconfirmă lipsa de respect şi dispreţul total faţă de mediul privat şi faţă de români, susţin reprezentanţii Romanian Business Leaders (RBL) o organizaţie apolitică, neguvernamentală.

Potrivit acestora, revoluţia fiscală a Guvernului loveşte, în primul rând, în antreprenoriatul românesc şi în puterea companiilor româneşti să producă valoare pentru economie şi să plătească taxe, doar ca să mascheze incapacitatea guvernării să colecteze venituri la buget.

„Micii antreprenori sunt cei care vor deconta în 2019 costurile mai mari cu energia, transportul mărfurilor, telecomunicaţiile şi cu dobânzile la credite. Spre exemplu, odată perceput, costul cu impozitarea activelor bancare va trece rapid în costul celor care sunt deja împrumutaţi sau care vor dori să se împrumute. Astfel, antreprenorii mici şi persoanele fizice vor achita de fapt nota de plată pentru ca Guvernul să colecteze rapid şi fără dureri de cap venituri bugetare suplimentare de 3.5-4 miliarde de lei prin suprataxarea a mai puţin de 40 de mari contribuabili, în loc să îşi facă treaba cu adevărat şi să strângă aceşti bani de la câteva mii de evazionişti fiscali”, susţine RBL, într-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, la finalul zilei, cei care plătesc sunt fix românul şi micul antreprenor, în numele cărora Guvernul pretinde că introduce toate aceste taxe. „Micul antreprenor şi consumatorul român vor achita şi creşterile facturilor aferente contractelor cu furnizorii de servicii de distribuţie de energie, gaze şi telecomunicaţii, care vor trece noile costuri, fără doar şi poate, în tarifele percepute”, mai spun ei.

„Rezultatul măsurilor în viitor este greu de prognozat, dar este clar că, pe termen scurt, piaţa bursieră absoarbe puternic primele şocuri. Pe termen mediu, este posibil ca unele companii din zona bancară şi din energie să decidă să plece din România, aşa cum s-a întâmplat recent în Ungaria. Cert este că, pe termen mediu, statul român îşi produce singur rău pentru că va pierde venituri la buget din cauza creşterii insolvenţelor”, mai arată RBL.

Organizaţia cere Guvernului să oprească de urgenţă ordonanţa care va da peste cap economia în 2019 şi să respecte legea privind transparenţa decizională şi consultările publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite