Neacşu: Pilonul II va dispărea în 2019, dacă se adoptă ordonanţa care-i îndeamnă pe români să se retragă din acest fond

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Ordonanţa de urgenţă care îndeamnă românii să-şi retragă banii din fondurile de pensii private şi care ar putea fi adoptată astăzi de Guvern, deşi nu se află încă pe ordinea de zi a şedinţei, va distruge Pilonul II în prima parte a anului viitor, a declarat Dragoş Neacşu, reprezentant al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

"Pilonul II, practic, dacă va fi formalizat acest proiect de ordonanţă, se va distruge în câteva trimestre. În 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români în ultimii 11 ani. 

La momentul în care ne apropiem de preluarea mandatului pentru preşedinţia Consiliului Europei, renunţăm la una dintre foarte puţinele măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei: faptul că avem un sistem de pensii complementar, cu componentă publică, componentă obligatorie privată şi componentă voluntară privată.

Să renunţăm la aceste lucruri doar pentru a acoperi nişte găuri de final de an este un preţ mult prea mare şi-l vom plăti cu toţii, şi-l vom plăti foarte mulţi ani de acum încolo. Stop Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului!", a menţionat Neacşu.

Totodată, el a avertizat că proiectul de OUG va afecta în primul rând companiile locale şi antreprenorii români.

"Noi vorbim astăzi de un proiect de ordonanţă care ar însemna o a doua revoluţie fiscală a actualei guvernări.

Dacă este să se întâmple, dacă este ca în şedinţa de guvern să fie aprobată această ordonanţă - ceea ce nu ne dorim şi ne-am adunat aici ca să oprim acest proces legislativ - ea ar afecta în primul rând companiile locale şi antreprenorii români, pentru că firmele care sunt în sectoarele energie, telecom, în zona sistemului bancar şi non-bancar au posibilitatea - şi au făcut-o în alte împrejurări să transfere aceste costuri către consumatorul final care este cetăţeanul plătitor de taxe.

Cu siguranţă dacă lucrurile vor merge în scenariul negativ, lucrul acesta se va întâmpla în continuare, deci cetăţenii vor fi cei care vor achita până la urmă, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate cu astfel de furnizori de servicii, un cost mărit", a precizat Neacşu.

Potrivit sursei citate, companiile româneşti vor fi cele mai vulnerabilizate pentru că în mod real în momentul de faţă au un acces mai redus şi mai scump la surse de finanţare.

"Competitivitatea sistemului antreprenorial românesc şi această sursă generatoare de locuri de muncă într-o perioadă dificilă va fi cea mai afectată. Nu ştiu dacă putem să întrebăm retoric iniţiatorii - nici nu ştim cine sunt iniţiatorii acestei ordonanţe pe care unii au citit-o destul de aproximativ vorbind despre ordonanţă fel de fel - dar indiferent cine sunt iniţiatorii acestui proces legislativ oare au avut în vedere reducerea competitivităţii firmelor româneşti şi afectarea intereselor a milioane de români care vor achita costuri mai mari la toate serviciile despre care făceam vorbire mai devreme? Nu cred că acesta ar trebui să fie obiectivul", a menţionat specialistul.

Dragoş Neacşu a subliniat că prin acest proiect de lege s-a introdus impreviziunea ca tip de politică publică de stat.

"În orice caz, ceea ce se poate spune cu certitudine este că, indiferent dacă va exista o ordonanţă de urgenţă plecând de la acest proiect sau nu, în piaţa românească, în toate sectoarele de activitate, nu numai în piaţa de capital şi cea financiară în genere, prin acest proiect de lege s-a introdus impreviziunea ca tip de politică publică de stat, pentru că am afectat contracte sociale care ar trebui să fie imuabile pe un ciclu de viaţă, cum este Pilonul II de pensii.

Ar fi trebuit ca această reformă structurală, care este cel mai pozitiv lucru care s-a întâmplat în ultimii 10 ani în România, în perioada europeană a României, să fie apărat de toate guvernele, indiferent de culoarea lor politică şi indiferent de forma în care se construiesc majorităţile parlamentare.

Este reperul pentru construcţia unui comportament financiar sănătos şi nu numai, un comportament economic sănătos al populaţiei, în contextul în care avem de 30 de ani spor negativ de populaţie, avem toate datele demografice care ne sunt împotrivă şi trebuie să construim comportamente sănătoase", a conchis Neacşu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite