O nouă tranzacţie în domeniul bancar: UniCredit cumpără toate acţiunile deţinute de omul de afaceri Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UniCredit Bank Austria AG a anunţat că va achiziţiona pachetul de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank din România deţinute de către omul de afaceri Ion Ţiriac prin holdingul său, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul băncii de la 50,6% la 95,6%.

Valoarea tranzacţiei nu a fost precizată, dar publicaţia italiană Messaggero a scris în vara anului trecut că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac privind exit-ul şi că UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial în numerar. 

Finalizarea acesteia este preconizată înainte de sfârşitul lunii iunie 2015, urmând ca banca să ia in considerare formularea unei oferte acţionarilor minoritari ai instituţiei financiare pentru a le achiziţiona acţiunile deţinute.

„Aş dori să-i mulţumesc lui Ion Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea excelentă şi pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziţiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm şi să ne extindem poziţia pe piaţa din România prin această tranzacţie“, a declarat, într-un comunicat, Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria AG.

România este o piaţă atractivă, care se încadrează pe o tendinţă crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească în 2015 cu 2,7%, potrivit Unicredit. Ca ţară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, România ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice strânse cu Germania, în vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligaţiuni şi active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital şi să ţină nivelul costului de finanţare scăzut, se mai arată în comunicat.

Unicredit are o reţea de 180 de sucursale şi o echipă de aproximativ 3.350 de angajaţi. După valoarea activelor, instituţia de credit ocupă poziţia a şasea în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 7,17%. Anul trecut, banca a avut un profit net în urcare cu 7%, la 80,3 milioane lei, şi venituri operaţionale cu 2,1% mai mici, de 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro).

Instituţia a funcţionat sub de­numirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până în 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA. În 2007, banca a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit România, rezultând astfel UniCredit Ţiriac.

La începutul anului, Banca Transilvania a achiziţionat Volksbank România, ajungând astfel cea de-a treia bancă din România după active, în strânsă luptă cu BRD pentru poziţia a doua. Anterior, OTP Bank a cumpărat Millenium. BCR este cea mai mare bancă din ţara noastră după active.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite