O nouă escrocherie ia amploare pe rețelele de socializare: „Sunt o grămadă de combinatori care stau la agățat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă escrocherie ia amploare pe rețelele de socializare, asemănătoare celor mediatizate frecvent în ultima perioadă, în care oamenii sunt îndemnați să-și dea datele personale pentru a accesa diferite programe sau câștiguri uriașe pe burse.

Panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case
O nouă escrocherie ia amploare pe rețelele de socializare, de data legată de Casa Verde Fotovoltaice

„Ca să nu luați țeapă pentru programul ce ar urma, Casa Verde 2024, nu vă înscrieți pe nicio listă, la nimeni, pentru că nu se știe cum o să fie structurat ghidul de finanțare... aveți răbdare până după publicarea ghidului și înscrierea și validarea instalatorilor.

Pe Facebook și nu numai, sunt o grămadă de combinatori care stau la agățat să vă ia datele să le vândă apoi către o firmă autorizată și înscrisă în program... fiți deștepți și înscrieți-vă  numai după publicarea listei cu instalatorii autorizați!”, se menționează pe o pagină specializată.

Contactat, Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE, a declarat pentru „Adevărul” că oamenii riscă să plătească practic pentru nimic sau să creadă ca sunt obligați să accepte oferta celor care i-au ajutat.

„Este o practică discutabilă a unor instalatorii de a le transmite oamenilor impresia ca pot face preînscrieri în program. Unii chiar percep anumite taxe pentru serviciile lor, dar oamenii trebuie să știe ca este o practica absolut incorectă.

Nu există înscrieri în avans! Noi, instalatorii, putem oferi asistență, îndrumare și informații utile oamenilor cu speranța că, ulterior, aceștia ne vor alege pe noi ca instalatori, astfel încât ei să scape de grija facturilor la energie prin instalarea unui sistem fotovoltaic de calitate, adică funcțional, fără risc de incendiu. Oamenii riscă să plătească practic pentru nimic sau să creadă ca sunt obligați să accepte oferta celor care i-au ajutat, dar nu este cazul! Fiecare este liber legal să aleagă ce oferta dorește de la orice instalator după ce obține finanțarea indiferent de ce relație a făcut un instalator pentru el înainte! Oamenii nu ar trebui să transmită datele personale nimănui să îi înscrie”, a declarat Albert Soare..

Potrivit acestuia, în general, programul Casa Verde este gândit bine și nu lasă loc de țepe, instalările realizându-se în maximum 12 luni. Riscurile sunt ca oamenii să dea banii în avans în afara contractului AFM sau să fie astfel forțați să accepte o ofertă neconcurențială.

„Alte situații în care oamenii sunt păcăliți sunt acelea în care cumpără panouri solare și accesorii de instalare de la instalatori fără autorizație ANRE, care vând pe Facebook sau printr-o metodă neoficială, desigur la prețuri nerealiste, mult sub piață. Aici e vorba de echipamente slab calitate, care se pot topi și provoca incendii.

Îi sfătuiesc pe românii dornici să se înscriere în programul Casa Verde pentru a scăpa de grija facturilor la energie să înțeleagă bine ce drepturi au și ce poate face un instalator pentru ei și ce nu. Oamenii se înscriu singuri, instalatorii nu pot interveni în niciun mod oficial în proces până când aceștia nu obțin finanțarea. Abia după aceea, oamenii pot alege instalatorul în funcție de oferta pe care o consideră cea mai avantajoasă. Orice ban plătit înainte de a obține finanțarea AFM este un abuz”, a completat Soare.

Programul Casa Verde Fotovoltaice nu a fost lansat încă

Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice vor demara cel mai probabil la finalul acestei luni, după cum a afirmat recent preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu.

Un proiect de ordin al ministrului Mediului prevede modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

În principal, se va elimina obligația depunerii dosarelor pentru Programul ”Casa Verde” exclusiv în format fizic, urmând ca dosarul să poată fi depus și online.

Se vor finanța și acumulatori. Plafonul crește la 30.000 lei

Administrația Fondului pentru Mediu va lansa prima sesiune pentru programul Casa Verde Fotovoltaice la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie, după cum a anunțat președintele instituției.

Noi estimăm că undeva august-septembrie anul acesta se vor finaliza mare parte din cele 60.000 de sisteme care au fost alocate în sesiunea din 2023. Iar pentru 2024 estimez că dăm drumul la sfârșitul lunii august-începutul lui septembrie. Avem buget, bani alocați deci nu ar trebuie să își facă griji oamenii din acest punct de vedere, nu avem probleme pe acest program absolut deloc. Banii, cei 2 miliarde de lei pe care îi avem alocați pentru sesiunea aferentă anului 2024, îi avem în buget, îi avem la dispoziție. Sperăm ca pe viitor să nu fie, din 2025 încolo, dar pentru 2024 nu sunt probleme. E cel mai mare buget pe care l-am alocat vreodată pentru acest program și cred că pentru orice program care a fost derulat de AFM. Nu cred că a avut vreunul un buget atât de mare. Înseamnă 66.000 de case pentru că anul acesta, spre deosebire de anul trecut, vom finanța și acumulatori, a spus Laurențiu Neculaescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite