O mare bancă elvețiană ar putea fi naționalizată parțial

0
Publicat:

Grupul bancar UBS din Elveția ar putea fi naționalizat, urmând să se organizeze în acest sens un referendum, informează AFP, amintind că în primăvară banca a preluat Credit Suisse.

Credit Suisse a fost preluată de UBS, grup bancar care ar urma să fie naționalizat FOTO Shutterstock
Credit Suisse a fost preluată de UBS, grup bancar care ar urma să fie naționalizat FOTO Shutterstock

Concret, un grup de cetăţeni din cantonul elveţian Zurich au demarat o iniţiativă pentru organizarea unui referendum având drept temă naţionalizarea parţială a grupului bancar UBS, după ce în luna martie această bancă a preluat rivala Credit Suisse în urma presiunilor exercitate de autorităţile elveţiene, informează AFP.

Proiectul intitulat 'BANKENINITIATIVE' (-Iniţiativă bancară-nr.) propune modificarea constituţiei elveţiene astfel încât "marile bănci de importanţă sistemică să fie gestionate drept societăţi pe acţiuni iar confederaţia elveţiană să fie acţionar majoritar", precizează săptămânalul Sonntagszeitung.

Textul iniţiativei este analizat în prezent de autorităţile federale. Dacă autorităţile vor da undă verde, iniţiatorii vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a strânge 100.000 de semnături astfel încât textul să poată fii spus votului popular.

Deocamdată comitetul care stă în spatele iniţiativei este compus din Bernhard Schmidt, un director de şcoală în vârstă de 58 de ani, familia şi prietenii săi însă Schmidt speră că se vor alătura şi alţi susţinători şi donatori.

Iniţiatorii susţin că UBS a devenit un risc mult prea mare pentru economia elveţiană iar în eventualitatea unei noi crize, întreaga ţară ar putea să se prăbuşească. "Iniţiativa noastră nu vizează naţionalizarea pieţei financiare ci mai degrabă crearea unui echilibru durabil pe piaţa financiară graţie unui model de economie mixtă pentru marile bănci de importanţă sistemică", precizează iniţiatorii.

După ce a acceptat să preia, în regim de urgenţă, Credit Suisse pentru doar trei miliarde de franci elveşieni, UBS a anunţat luna trecută că ar putea să nu mai recurgă la ajutorul statului, care era destinat să protejeze UBS de surprizele neplăcute descoperite în conturile fostei rivale.

Grupul de cetăţeni estimează că UBS nu este doar o mare bancă de importanţă sistemică ci că a devenit "de facto o bancă de stat", estimând că a devenit prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească în caz de criză şi că UBS nu a putut prelua Credit Suisse decât graţie garanţiilor de stat în valoare de mai multe miliarde.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de consultări populare având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite