Cum au câștigat marile grupuri bancare de pe urma crizei de la începutul lui 2023

0
Publicat:

Prăbușirea Silicon Valley Bank, urmată de criza bancară regională din SUA care a urmat la începutul acestui an, a atras o serie de schimbări legislative, noi reglementări și consecințe care se vor simți peste ani. Însă în timp ce praful încă se așterne, unele grupuri globale au ieșit victorioase.

UBS a înregistrat un profit record-istoric, după ce a preluat Credit Suisse
UBS a înregistrat un profit record-istoric, după ce a preluat Credit Suisse

Replicile imediate ale colapsului bancar au scos în evidență câțiva mari giganți bancari. UBS iese în evidență, cu acțiuni care au urcat vertiginos cu 20% după ce a intervenit pentru a salva Credit Suisse de la un colaps iminent.

Această achiziție a făcut minuni pentru UBS, traducându-se într-un profit trimestrial de 29 de miliarde de dolari - o cifră nemaiîntâlnită până atunci pentru niciun creditor. Acest lucru s-a datorat în mare parte diferenței dintre valoarea bilanțului Credit Suisse și cei doar 3,8 miliarde de dolari pe care UBS i-a plătit pentru achiziție.

JPMorgan Chase este un alt nume important care a renăscut din propria cenușă. După achiziția First Republic Bank, acțiunile lor au urcat cu peste 6%, iar profiturile lor au atins cote record.

Cu toate acestea, deși aceste achiziții pot părea de natură altruistă, având ca scop menținerea funcționalității sistemului bancar, ele s-au dovedit a fi afaceri profitabile pentru acești giganți bancari.

Câștigătorii crizei

Băncile de importanță sistemică globală au ieșit în mod clar învingătoare, în timp ce băncile de dimensiuni medii, în special cele cu active cuprinse între 50 și 250 de miliarde de dolari, au fost cele care au fost afectate, a explicat pentru CNN David Kotok, de la grupul de consultanță financiară Cumberland Advisors, care administrează active în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari. 

Discutând despre rolul JPMorgan Chase în recenta criză, Kotok a subliniat statura sa unică. În calitate de bancă de importanță globală cu cel mai mare rating din SUA, rolul său amintește de ceea ce a fost după criza bancară din 1907.

JPMorgan Chase a fost mult timp privită ca o entitate care asigură stabilitatea financiară în SUA, rol pe care continuă să îl joace și astăzi.

Este nevoie de mai multă consolidare în sectorul bancar?

Cu toate acestea, incertitudinile iminente fac din acțiunile bancare un pariu riscant, cu promisiuni viitoare de a fi un excelent buy.

Traiectoria consolidărilor bancare nu este un fenomen nou. Este o tendință de zeci de ani, marcată de faze de consolidare urmate de perioade de stagnare. De-a lungul timpului, peisajul bancar s-a schimbat, mai puține bănci deținând o parte mai semnificativă a activelor, iar aceasta este o tendință care este puțin probabil să se inverseze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite