Numărul românilor care produc energie în gospodărie a crescut de trei ori într-un singur an

0
Publicat:

Numărul românilor care produc energie în gospodărie a crescut de trei ori de la începutul, până la finalul anului trecut, informează ANRE, estimând că alți 100.000 se vor racorda în 2023.

Panpouri fotovoltaice montate pe acoperișul unei case
Numărul românilor care produc energie în gospodărie a crescut de trei ori într-un singur an

La data de 1 ianuarie 2023, sunt înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, a informat ANRE.

O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de cca. trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an”, precizează autoritatea.

Pentru a oferi cât mai multe informaţii referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, ANRE a întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori și a realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități. Materialele informative sunt puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi, pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro, la link-ul de mai jos:

https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/prosumatori/ghid

„În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE.

Oficialul a afirmat că încurajează instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Având în vedere necesitatea creşterii producţiei de energie electrică din surse regenerabile şi evoluţia numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piaţă flexibile”, a adăugat Chiriță..

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri