Nuclearelectrica a semnat luni cu China Nuclear Power memorandumul pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Gerea: România, pol energetic regional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va costa 6,4 miliarde de euro
Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va costa 6,4 miliarde de euro

Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au încheiat luni, 9 noiembrie, memorandumul de înţelegere pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Acordul a fost semnat la sediul Ministerului Energiei, la ora 15:00 şi va sta la baza viitorului contract.

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă va contribui la creşterea economică a României, a declarat, luni, la semnarea memorandumului de înţelegere pentru construcţia celor două unităţi, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

"Este un moment deosebit pentru atât pentru România, cât şi pentru China. Suntem în momentul în care punem cărămida de temelie care va asigura un surplus semnificativ de energie, care va contribui la stabilitatea României ca pol energetic regional. Realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă înseamnă un exemplu de colaborare între două naţiuni cu legături puternice. Acest proiect poate contribui semnificativ la creşterea economică a României", a spus Gerea.

El speră ca lucrările de construcţie la cele două unităţi să înceapă în maximum doi ani.

"Romatom spune că industria românească poate contribui cu 40% din valoarea acestui proiect, care corespunde normelor comunitare. Acest proiect este o parte dintr-o colaborare extrem de ambiţioasă pe care o avem cu partenerii chinezi. La Rovinari avem o altă investiţie de 500 Mwh şi unde vorbim de 800 de milioane de euro. La Cernavodă e vorba de 6 miliarde de euro. La Tarniţa-Lăpuşteşti suntem într-o fază incipientă, iar în curând va începe şi proiectul. Parteneriatul cu China va duce la investiţii de 8 miliarde de euro în energia românească", a spus Gerea.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că în dezvoltarea proiectului urmează negocierea acordului investitorilor şi a actului constitutiv al companiei de proiect.

"Vom stabili inclusiv ce bani dă fiecare, ce număr de acţiuni va deţine fiecare, ce rol va juca fiecare, modalitatea de luare a deciziilor, cine va opera şi altele. Ne propunem ca în câteva luni să finalizăm această etapă, dar sunt o serie de demersuri care condiţionează avansarea în acest proiect ce ţine de autorităţile române. Trăim o etapă pe care o ştim cu toţii şi nu ştiu încă să evaluăm impactul dezvoltării acestui proiect", a explicat Lulache.

Centrala din Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

În urmă cu şapte ani, Nuclearelectrica avea şase investitori străini interesaţi să construiască două noi reactoare, dar în prezent o singură companie, China General Nuclear Power Corporation, discută cu Ministerul Energiei dezvoltarea acestei investiţii, estimată la 6,4 miliarde euro.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri