Nuclearelectrica a debutat pe bursă la 11,52 lei, cu 3% peste preţul din oferta publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica au deschis la o cotaţie de 11,52 lei, cu 2,8% peste preţul de subscriere de pe tranşa investitorilor mari şi cu 11,8% peste cel din tranşa investitorilor mici din oferta publică prin care compania a vândut 10% din propriile acţiuni.

UPDATE Drepturile de alocare Nuclearelectrica (SNN) au urcat la un maxim de 11,83 lei în primele două ore de tranzacţionare, cotaţie cu 5,62% peste preţul la care au fost vândute cele mai multe acţiuni în oferta pentru listarea companiei.

La ora 12:05, drepturile de alocare erau preţul de 11,74 lei, cu 4,82% mai sus faţă de cotaţia din ofertă, de 11,2 lei/acţiune.


În primele minute cinci minute au fost rulate 107.577 de drepturi, iar cel mai recent schimb a fost perfectat la 11,55 lei, cu 3,1% peste preţul din tranşa mare şi cu 12,09% peste cel mai mic preţ din tranşa investitorilor mici.

Nuclearelectrica a derulat în perioada 9 - 20 septembrie o ofertă, pentru vânzarea a 10% din acţiuni, prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minimă vizată prin această operaţiune.

Investitorii instituţionali şi investitorii mari de retail au cumpărat acţiunile la preţul de 11,2 lei, preţul minim din ofertă, iar micii investitori de retail la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

În cadrul operaţiunii, compania de stat a emis drepturi de alocare pentru acţiunile pe care investitorii le-au cumpărat, astfel că aceştia vor putea tranzacţiona mai repede acţiunile care le revin, deşi nu le au încă în portofolii. Drepturile de alocare au fost listate vineri la Bursa de la Bucureşti şi vor putea fi tranzacţionate la fel ca acţiunile.

Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital în care a emis acţiuni reprezentând 11,077% din capitalul social. Un pachet de 10% din acţiuni a fost scos la vânzare la bursă prin oferta publică iniţială în vederea listării, iar diferenţa de 1,077% din titluri a fost cumpărată de Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă. FP a cumpărat acţiunile care i-au revenit pentru 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat, într-o conferinţă pe tema listării Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, că societatea vrea să participe la proiectul hidrocentralei Tarniţa, din judeţul Cluj, în calitate de acţionar minoritar. 

„Noi suntem dispuşi şi interesaţi să ne uităm la acest proiect, ca potenţial de diversificare a activităţii, din perspectiva unui acţionar minoritar“, a afirmat Lulache.

Proiectul este estimat la peste un miliard de euro, dar investiţia nu a început deocamdată.

Totodată, Lulache a afirmat, răspunzând unei întrebări, că pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă Nuclearelectrica discută cu companii de pe mai multe continente, dar nu a oferit detalii. Ea a precizat totuşi că acest proiect continuă să fie o prioritate pentru Nuclearelectrica.

„Preocuparea noastră este să îl facem bancabil şi să devina realitate“, a mai spus Lulache, referindu-se la reactoarele 3 şi 4.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite