Nou termen pentru montarea repartitoarelor. Câți bani le dă statul celor care nu au suficiente fonduri

0
Publicat:

Parlamentul României, prin plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat astăzi propunerea legislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial.

Un angajat citește și notează datele de pe un repartitor
Obligativitatea montării repartitoarelor a fost amânată. Foto Shutterstock

Se prevede astfel prelungirea termenului pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024.

Această inițiativă legislativă reprezintă un răspuns direct la nevoile cetățenilor români, oferindu-le timpul și suportul necesar pentru adaptarea la noile cerințe europene privind eficiența energetică. În plus, măsurile adoptate includ acordarea unui sprijin financiar substanțial, provenit din Fondul pentru Modernizare, destinat categoriilor de persoane vulnerabile. Acest sprijin va ajuta la acoperirea costurilor legate de achiziția și instalarea repartitoarelor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, inițiator al proiectului, subliniază importanța acestui pas: „Suntem conștienți de provocările pe care le aduce tranziția energetică pentru cetățenii noștri, în special în contextul crizei energetice. Prin această lege, nu doar că amânăm termenul de implementare, ci oferim în premieră și un mecanism de finanțare concret, demonstrând angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică. Aceasta este o dovadă a faptului că Parlamentul României nu se limitează la prorogări de termene, ci vine cu soluții viabile și susținute financiar din Fondul pentru Modernizare. M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători și nici ulterior pentru neinstalarea repartitoarelor.”

Cine poate beneficia de ajutorul de maximum 750 de lei

În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate. Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maxim 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Ministerul Energiei mulțumește parlamentarilor implicați pentru colaborarea eficientă și se angajează să continue lucrul pentru implementarea eficientă a acestei legi, în beneficiul tuturor cetățenilor României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite