Noi obligaţii pentru operatorii de distribuţie a gazelor şi energiei electrice. Ce despăgubiri ar putea plăti clienţilor dacă nu citesc la timp contoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a transmis la Digi24 că există două proiecte puse în consultare publică pe site-ul instituţiei în care sunt prevăzute compensaţii plătite automat de distribuitorii de gaze naturale şi de cei de energie electrică către clienţi.

Potrivit acestuia, pe partea de energie electrică sunt propuse trei noi categorii de compensaţii în cazul consumatorilor casnici, cărora nu li se citeşte contorul cel puţin o dată la şase luni. 

„În acest caz, distribuitorul va fi obligat să plăteascaă compensaţii de 100 lei dacă nu e respectat termenul.”, tranmite oficialul la Digi24.

Acesta a menţionat că, în cazul consumatorilor care şi produc energie electrică prin instalaţie proprie, centrale fotovoltaice, citirea în cazul lor trebuie să fie lunară, în caz contrar compensaţia propusă este de 30 de lei.

„Pentru cei care au deja contoare care se citesc de la distanţă, acestea pot fi citite în fiecare lună şi trebuie puse la dispoziţia acestor consumatori sisteme informatice unde se pot urmări consumul şi situaţia contorului. Dacă nu se asigură aceste servicii, se plătesc 30 de lei pentru fiecare caz în parte", a declarat vicepreşedintele ANRE.

El a precizat că este vorba de o propunere de reglementare.

„Pentru gaze naturale, obligativitatea citirii e la maximum trei luni o dată. Propunerea este să se acorde compensaţii de 100 de lei pentru clienţii cărora cel puţin la trei luni nu li se citeşte contorul.

Pentru a simplifica şi reduce birocraţia privind schimbarea furnizorului sau semnarea noilor contracte, standardele prevăd termene şi pentru distribuţie, nu doar pentru furnizor, pentru a confirma într-o singură zi lucrătoare depunerea unei solicitări de semnare a unui nou contract de distribuţie de către noul furnizor ales sau un termen de două zile pentru a comunica data de la care se face schimbul furnizorilor. Dacă aceste termene nu se respectă, sunt propuse compensaţii.

Odată ce aceste termene au fost depăşite, plăţile se fac automat de către distribuitori odată cu următoarea factură din următoarea lună.

Sunt termene şi pentru a răspunde reclamaţiilor şi sesizărilor clienţilor, aşa cum e situaţia, de exemplu, când un client sesizează că nu are presiune corespunzătoare la gaze, la acea sesizare trebuie să se răsundă într-un anumit termen. Dacă se cere verificare la faţa locului, aceasta trebuie să aibă loc în maximum cinci zile lucrătoare.

Am propus 20 de lei de compensaţii, iar pentru fiecare zi în plus faţă de acest termene încă 5 lei", a declarat Zoltan Nagy-Bege. 

Citeşte şi: Operatorii de distribuţie, obligaţi să citească indexurile. Cum va evita ANRE emiterea facturilor pe bază de estimări

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite