„Naşa“ noii legi a pensiilor critică întârzierea recalculărilor. Vasilescu: S-a întârziat şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cea care „a năşit” noua lege a pensiilor, susţine că s-a întârziat şase luni recalcularea pensiilor, deoarece proiectul a fost atacat la Curtea Constituţională.

Vasilescu sugerează că, deşi legea prevede un termen clar de recalculare, întârzierea adoptării legii a dus la imposibilitatea începerii procesului.

„Noi nu trebuie să uităm faptul că Parlamentul României a aprobat-o încă de anul trecut, a fost atacată la CCR pentru mai multe chestiuni. Ea a fost declarată constituţională de Curte, s-a cerut doar ca pe trei paragrafe să se clarifice mult mai bine nişte termene, deci, practic, nu era nimic neconstituţional, dar, cu toate astea, s-a întârziat şase luni de zile, timp foarte important pentru specialiştii de la Casa Naţională de Pensii care trebuie să înceapă deja recalcularea a peste 5 milioane de pensii, vă daţi seama ce muncă titanică, timp în care se putea organiza licitaţia pentru soft, pentru că, ştiţi foarte bine, conform legislaţiei din România nu poţi să faci o achiziţie până când legea nu apare în Monitorul Oficial. Deci, practic, au pierdut şase luni de zile pe care nu ştiu cât de repede le vor putea recupera cei de la Casa de Pensii. Eu sper că nu se va întârzia în niciun fel termenul din lege, de altfel nici nu au cum să îl întârzie pentru că este prevăzut în această lege, dar este foarte adevărat că ar fi avut şase luni în plus pentru recalcularea pensiilor”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni noua lege a pensiilor, după ce Parlamentul a reexaminat proiectul, ca urmare a declarării lui neconstituţional de către CCR.

Actualul ministr al Muncii Marius Budăi a anunţat că vor începe pregătirile necesare pentru marea recalculare a celor 5 milioane de pensii. „Dacă nu era contestată această lege putem fi cu şase luni înainte. Puteam cumpăra aparatură, softuri pentru recalculare, dar nu este acesta un impediment. Vom face pregătirile necesare pentru marea recalculare a pensiilor”, a declarat Budăi, luni, la România TV.

Potrivit lui, contestaţia doar a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România. „Acum, că legea a fost promulgată, vom demara procedurile pentru achiziţia programului informatic necesar recalculării şi, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detaşat din alte instituţii pentru efectuarea recalculărilor şi dacă şi câţi oameni trebuie angajaţi. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de opoziţie”, a declarat ulterior şi pentru Mediafax ministrul Muncii. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite