Musk și Zuckerberg, alături de alți bogați ai lumii, inclusiv oligarhi ruși, au devenit și mai înstăriți în 2023

0
Publicat:

Averile a 38 dintre cei mai bogați 50 de oameni ai lumii și a 385 dintre primii 500 dintre cei mai avuți pământeni au crescut în acest an, într-un caz, chiar și de șapte ori, conform theguardian.com

Elon Musk și Mark Zukerberg
Elon Musk și Mark Zukerberg. Foto: Profimedia

Criza costului de trai a făcut ca pentru mulți să fie o luptă să pună mâncare pe masă de Crăciun, dar pentru miliardarii din tehnologie din SUA și oligarhii ruși deopotrivă, perioada festivă este o adevărată vacanță.

De la Elon Musk și Mark Zuckerberg în vârf, până la "relativii mici", precum James Dyson din Marea Britanie și Jim Ratcliffe, cel mai nou acționar al clubului Manchester United, cei mai înstăriți oameni din lume au devenit în mare parte și mai bogați în 2023, arată cifrele.

Chiar și un grup de oligarhi ruși au reușit să-și crească averile, cel puțin pe hârtie, ignorând impactul sancțiunilor economice impuse în mai multe jurisdicții ca răspuns la invazia continuă a Ucrainei de către Kremlin.

Dintre cei 50 cei mai bogați oameni ai lumii, 12 au pierdut bani în 2023

În timp ce restul bogaților și-au văzut creșterile, 12 dintre cei mai bogați oameni din top 50 au pierdut sume importante. Pe de altă parte, in primii 500, 77% au devenit mai bogați, unii cu sume aproape de neimaginat.

Musk ocupă primul loc în top, cu o avere estimată la 235 miliarde de dolari, conform datelor zilnice care monitorizează averile celor mai bogați 500 de oameni din lume, compilate de Bloomberg.

Cu toate că se spune că participația sa în X, cunoscută anterior ca Twitter, a scăzut cu mai mult de jumătate după ce a plătit 44 de miliarde de dolari pentru ea în 2022, afacerea de bază a miliardarului născut în Africa de Sud, Tesla, a venit în ajutor.

Acțiunile companiei de mașini electrice s-au dublat anul acesta, oferindu-i o valoare de piață teoretică de aproape 816 miliarde de dolari și ajutându-l pe Musk, cel mai mare acționar al Tesla, să-și mărească averea totală cu aproape 98 de miliarde de dolari. Această creștere este mai mare decât Produsul Intern Brut anual al Angolei.

Averea lui Musk a crescut cel mai mult în mod absolut, în ciuda sugestiei sale directe că reclamele nehotărâte pe X ar trebui să "meargă la dracu" – dar el nu a înregistrat cele mai mari câștiguri în procente.

Mark Zuckerberg, creștere amețitoare a averii

Unul dintre cei mai mari câștigători în acest sens a fost rivalul lui Musk, Mark Zuckerberg, cei doi lansând la un moment dat ideea că vor să se dueleze într-o luptă în cușcă în acest an. Ulterior, cei mai bogați oamenii ai lumii s-au răzgândit. Averea fondatorului Facebook a crescut cu 184%, de la 45 de miliarde la 128 de miliarde de dolari, pe măsură ce valoarea companiei-mamă a rețelei sociale, Meta, a crescut cu 172% în acest an.

După un 2022 teribil în care valoarea Meta s-a prăbușit în urma îngrijorărilor acționarilor că cheltuie prea mult într-o încercare de a pătrunde în așa-numitul metaverse și că ignoră principalele sale afaceri WhatsApp, Instagram și Facebook, acțiunile au recuperat aproape toate pierderile.

Câștigurile lui Zuckerberg în 2023 nu au fost, totuși, cele mai rapide din primii 50 cei mai bogați oameni ai lumii

Proprietarul conglomeratului indonezian Prajogo Pangestu a avut o creștere de aproximativ șapte ori a averii sale, datorită unei mari pariuri pe energie geotermală, catapultându-l în topul primilor 50 de miliardari globali, cu o avere de 31,5 miliarde de dolari.

Au fost și câțiva perdanți remarcabili. În timp ce toți primii 14 și-au mărit averea, numărul 15 – miliardarul indian Gautam Adani – și-a văzut averea scăzând cu 36 de miliarde de dolari, la 84,3 miliarde de dolari. Valoarea companiilor din cadrul grupului Adani s-a prăbușit după ce un investitor activist l-a acuzat pe Gautam că „a făcut cea mai mare înșelătorie din istoria corporativă”. Grupul Adani a respins acuzațiile.

Lista miliardarilor este dominată de bărbați americani

Din cei mai bogați 10 oameni, Bernard Arnault din Franța este singurul reprezentant din restul lumii, cu o avere de 179 de miliarde de dolari, care a crescut cu 17,2 miliarde de dolari datorită performanței grupului său de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Franța oferă și cea mai bogață femeie din listă, omul de afaceri și moștenitoarea imperiului de frumusețe L'Oréal, Françoise Bettencourt Meyers, care ocupă locul 12 după o creștere de 316 milioane de dolari, care i-a adus avere la 99,1 miliarde de dolari.

Mulți dintre rușii loviți cu sancțiuni în urma invaziei Ucrainei au devenit și mai bogați

Acest lucru este, cel puțin teoretic, extrem de paradoxal, asta dacă se ține cont de impactul măsurilor intenționate de SUA, Regatul Unit și UE de a le restricționa libertatea financiară.

Persoanele sancționate ale căror averi au crescut includ magnatul nichelului Vladimir Potanin, în creștere cu aproape 2 miliarde de dolari la 30,6 miliarde de dolari; magnatul industriei de la metale la telecomunicații Alisher Usmanov, cu 1,88 miliarde de dolari mai mult la 20,3 miliarde de dolari; și industriașul Alexei Mordashov, cu 1,3 miliarde de dolari în plus la 20 de miliarde de dolari.

Restricțiile financiare înseamnă că unele dintre activele lor rămân ilichide: participația lui Mordashov în operatorul german de turism Tui este înghețată în cadrul regimului de sancțiuni, ceea ce înseamnă că acțiunile sale nu pot fi vândute și nu poate încasa dividende.

Marea Britanie a furnizat 17 dintre primii 500 de miliardari, în comparație cu 189 din SUA și 52 din China. Dyson a fost cel mai bogat britanic, pe locul 95 la nivel mondial, cu o avere de 19,9 miliarde de dolari după o creștere de 5 miliarde de dolari.

Nu departe, pe locul 97, a fost Ratcliffe, magnatul petrochimic cu sediul în Monaco care și-a mărit averea cu 8,55 miliarde de dolari, la 19,4 miliarde de dolari. Această cifră include acum o participație de 1 miliard de lire sterline în Manchester United, după ce a cumpărat 25% din club într-o tranzacție finalizată în această săptămână.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite