Moldova spune că Gazprom nu a confirmat încă volumele de gaze solicitate pentru octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom nu a confirmat încă volumele de livrări de gaze solicitate de Moldova pentru luna octombrie, a afirmat miercuri președintele Republicii, Maia Sandu, comentând într-un interviu pentru JURNAL TV  pericolul opririi livrărilor de gaze rusești de la 1 octombrie din cauza neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către Republica Moldova.

Pre;edinta R. Moldova, Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul
Pre;edinta R. Moldova, Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul

Nu este claritate, cred că vom afla ce vrea Gazprom abia în noaptea de 1 octombrie. Volumele de livrări de la Gazprom pentru octombrie nu au fost confirmate, asta ne întărește îndoielile”, și-a exprimat îngrijorarea președintele.

Una dintre principalele condiții în care Gazprom a convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de furnizare de gaze a Moldovei pentru următorii cinci ani a fost rambursarea datoriei pentru combustibil și plățile la timp. 

Atunci guvernul republicii s-a angajat să aducă un auditor străin pentru a verifica din nou datoria până la 1 mai 2022, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza evenimentelor din Ucraina și a introducerii stării de urgență în Moldova. În ciuda faptului că Chișinăul nu și-a îndeplinit obligațiile, concernul rus a continuat să furnizeze gaze. Următorul termen limită era 1 octombrie, dar partea moldovenească cere prelungirea acestuia până la sfârșitul lunii martie.

În plus, Moldova a întârziat în mod repetat plățile și a primit notificări de la Gazprom. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite