Ministrul Muncii anunţă că nu va modifica Legea Pensiilor, dar face o evaluare a problemelor: Am un inventar de 40 de probleme mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru a anunţat că nu va fi schimbară Legea Pensiilor, dar că face o evaluare a problemelor din acest domeniu în baza sesizărilor pe care le primeşte de la pensionari, în primul rând. Alexandru a mai spus că are deja un inventar, grupat pe 40 de probleme mari, pe care îl va prezenta în scurtă vreme.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, că Legea Pensiilor aflată în vigoare trebuie respectată.

”Urmărim evoluţia economiei, a încasărilor la buget. Legea în vigoare în acest moment trebuie respectată. Nu este vorba despre a elabora o nouă lege, ci am preferat să fac o inventariere a tuturpr problemelor pe care legea în vigoare o regenerează şi să ştiţi că nu sunt puţine. Multe dintre ele pleacă din reglementările privind acordarea sporurilor permanente la care pensionarii s-ar aştepta să se adauge alte sporuri astăzi considerate nepermante şi neluate în calcul. Nu am în vedere o nouă lege a pensiilor pentru că ar bulversa total sistemul. Dacă sunt necesare corecţii în cadrul legal, în scurtă vreme, după ce termin această evaluare în mare parte prin date de la pensionari... Oamenii îmi prezintă tot felul de probleme. O să avem imaginea clară în cel mult o săptămână , care dintre ele se pretează la intervenţii punctuale asupra cadrului legal, care ţin de management, care ţin de o practică neunitară, care sunt generate de decizii complet diferite de la o instanţă la cealaltă pe speţe similare şi atunci avem o discuţie dacă pe alicarea legii pensiilor merită făcută deopotrivă”, a declarat Violeta Alexandru. 

Ministrul spune că inventarul problemelor este aproape finalizat.

”În esenţă, sunt aproape de finalizare şi m-am angajat public să fac acest demers, a unui inventar de probleme generate de legea pensiilor pentru că e mai uşor să dai o nouă lege, mai greu este să o pui în aplicare şi mai greu este să vezi care sunt blocajele la în aplicarea ei. Şi problemele sunt de toate tipurile. Îmi scriu, foarte multe persoane care lucrează în regim de PFA, îmi scriu medici şi îmi semnalează că sunt probleme în aplicaţia care ia în calcul contribuţiile dânşilor pe baza cărora se calculează pensia, avem probleme care pleacă din infrastructura Caselor de Pensii în sensul că informaţiile se iau de la ANAf în loc să fie stocate, în loc să fie disponibile în sistemul electronic disponibil Caselor de Pensii pentru stabilirea stagiului de cotizare, pentru calculul pensiei”, a mai spus ministrul.

Violeta Alexandru a mai precizat că inventarul său este grupat pe 40 de probleme mari.

”Am un inventar pe care l-am grupat pe 40 de probleme mari pe care le voi prezenta în scurtă vreme şi veţi vedea în primul rând ce prost a gestionat sistemul public acest domeniu al pensiilor şi cât de rudimentar lucrăm astăzi în condiţiile în care sunt probleme la arhivă, la documentele din spate, la documente care ţin de viaţa unui om”, a mai precizat ministrul Muncii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite