Ministrul Finanţelor: Guvernul nu ia în calcul modificarea condiţiilor pentru programul „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul nu ia în calcul modificarea condiţiiloe pentru programul „Prima Casă“, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor. Aceasta a afirmat că în acest moment are loc o analiză cu privire la banii disponibili în bănci, fiind posibile „redistribuiri“ ale fondurilor.

Pentru acest an, statul alocase iniţial garanţii de stat de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului „Prima Casă“. Cum statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin „Prima Casă“, băncile au putut acorda în acest an credite cu o valoare totală dublă, adică de 3,38 miliarde de lei. Ca urmare a cererii foarte mari, Guvernul a suplimentat în luna mai plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ cu 500 de milioane de lei, printr-o hotărâre, însă şi garanţiile suplimentare sunt aproape epuizate.

„Sunt 280 de milioane (de lei - n.r.) disponibile în acest moment. Facem o analiză, trebuie să identificăm dacă există sume disponbile la anumite bănci, să facem redistribuirea acestora, iar apoi vom decide ce se întâmplă cu cererile care există în acest moment la bănci“, a spus ministrul.

Întrebată dacă este posibilă modificarea unora dintre condiţiile pentru acordarea fondurilor prin acest program, Anca Dragu a negat, spunând că Executivul „nu ia în calcul“ acest lucru.

Până în prezent, peste 180.000 de locuinţe au fost cumpărate prin intermediul programului guvernamental, în valoare de circa 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale. Anul acesta, cererea pentru creditele „Prima Casă“ a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea în plată.

După aplicarea legii, începând din 13 mai, cererea a rămas susţinută, în condiţiile în care băncile au înăsprit condiţiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casă este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel puţin 30% la cele mai multe credite imobiliare standard. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite