Ministrul Energiei: „Gazprom face preţul la gaze şi până nu va pleca conducta Nord Stream 2 nu vom asista la o reducere a preţului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2 / FOTO EPA-EFE
Nord Stream 2 / FOTO EPA-EFE

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat luni seară că preţurile la gaze naturale vor reveni la normal după ce gazoductul Nord Stream 2 va intra în funcţiune. Ministrul estimează că scăderea preţurilor va avea loc doar din primăvară.

„Eu cred că pe piaţa energiei electrice deja s-a ajuns la un nivel şi vom asista la un platou. Şi la gaze naturale asistăm la un platou, numai că la gaze naturale, spre deosebire de energie electrică - unde avem clar explicaţii, certificatul de CO2, lipsa de producţie, consumul mare -, la gaze naturale preţul după mine este dat clar de către gazul rusesc. Deci s-a hotărât, Gazprom a mărit gazul pentru Europa. 40% din consumul Europei este dat de către Gazprom, automat este market-maker, face preţul la gaz şi cred că până nu va pleca conducta Nord Stream 2 nu vom asista la o reducere a preţului.

Eu cred că după ce va pleca conducta Nord Stream 2, va fi funcţională, cred că preţul va reveni în parametri normali acolo unde era înainte de această mărire. Nu la preţul anului 2020 când era 4 euro, ci la preţul anului 2012, undeva la 20 - 22 de euro pe MW, acum fiind 44 - 46 de euro, practic dublându-se. Nu mă aştept să revină înapoi în această iarnă, ci cred că imediat după ea”, a declarat ministrul Energiei, luni seară, la Digi24.

Popescu a mai declarat că scumpierea preţului la energie şi gaze naturale ar trebui să punp pe gânduri Comisia Europeană. Conform acestuia, autoritatea europeană ar trebui să-şi tempereze planurile de scoate a gazului şi a combustibilului fosil din utilizare şi de înlocuire a lor cu energie regenerabilă. „Se pare că nu putem. Regenerabil fără o echilibrare cu gaz nu merge. Trebuie să fim un pic mai echilibraţi în luarea deciziilor. Nu putem face această tranziţie fără gazul natural”, a declarat ministrul Energiei.

Rusia a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze naturale prin conducte în Europa, potrivit unei analize realizate de serviciul pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS, ridicând semne de întrebare legate de posibilele cauze care stau la baza aceste scăderi şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite