Ministrul Energiei, despre listarea firmelor de stat: Nu ne vindem ţara, ci decăpuşăm companiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Energiei Virgil Popescu FOTO News.ro
Ministrul Energiei Virgil Popescu FOTO News.ro

Ministrul Energiei Virgil Popescu afirmă că listarea companiilor de stat, proces care a fost blocat printr-o lege adoptată de Parlament, nu înseamnă că „ne vindem ţara”, ci este un proces de decăpuşare şi transparentizare a firmelor la care statul este acţionar majoritar.

Discursul din anii 90 cu „ne vindem ţara” nu mai prinde la români, mai ales când trebuie să decăpuşăm companiile de stat care au devenit adevărate găuri negre, a declarat Virgil Popescu, pentru Ziare.com.

„Sunt coiniţiatorul, alături de alţi colegi ai mei, a acelui proiect de lege pe care am l-am aprobat săptămâna aceasta şi l-am trimis în Parlament ca să abrogăm Legea 173 prin care vechiul Parlament a suspendat «ca să protejăm... să nu vindem ţara». Ne-am întors la anii '90, «noi nu ne vindem ţara». În condiţiile în care eu am afirmat că programul de guvernare aprobat de Parlament spune clar că, în domeniul energiei, statul trebuie să îşi păstreze, în continuare, pachetul majoritar de acţiuni”, a afirmat Popescu.

Ministrul susţine că se doreşte listarea unui pachet de 10 sau 15% din acţiunile Hidroelectrica. „Noi, da, ne dorim acest lucru, dar doriseră şi ei (PSD, n.r.), cei care strigă acum «ne vindem ţara!». Bursa, cel puţin la companiile din energie, a fost pe verde, pe plus, încontinuu, în această perioadă, deci nu vorbim de căderi de preţuri, că vindem pe nimic, că pandemia a afectat, ba din contra. Zona de energie, de producere de energie electrică şi zona de energie verde au crescut, deci nu aveam motive să ne temem de o cădere, şi ne-a blocat această lege (172/2020)”, mai spune ministrul.

El a afirmat că acest lucru „ne va permite o capitalizare a companiei şi să putem face investiţii”.

Decăpuşarea companiilor de stat

„În momentul în care o companie este listată la bursă, există o altă transparenţă, există un alt mod de management, există o altă legislaţie bursieră internaţională care se aplică. Există cu totul alt mod de management al acelei companii. Şi atunci, evident că se decăpuşează, evident că se văd anumite lucruri, evident că nu mai poţi vorbi aşa când vrei despre o companie că manipulezi bursa, evident că lucrurile nu mai merg aşa cum erau obişnuiţi până acum”, a conchis ministrul Energiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite