Undă verde pentru listarea companiilor de stat. Guvernul a abrogat legea care interzicea vânzarea participaţiilor statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Mediafax
Florin Cîţu FOTO Mediafax

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege prin care se abrogă prevederile care blocau listarea companiilor de stat şi vânzarea de participaţii ale statului la acestea.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat în special de economia privată. Un proiect de lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, a fost aprobat anul trecut de opoziţie. Proiectul de lege suspenda un lucru firesc pentru o economie de piaţă, suspenda dreptul companiilor din România unde statul este acţionar majoritar să acceseze fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm această nedreptate. Astăzi în şedinţa de guvern a fost aprobată un proiect de lege care abrogă acea lege”, a declarat Florin Cîţu.

El afirmă că acest lucru este un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât şi din exterior, că Guvernul susţine investiţiile. 

„Este un proiect de lege pe care l-am susţinut şi consider că este necesar. Aşa cum am mai declarat, în alte ocazii, aş dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acţionar majoritar în toate societăţile şi companiile de interes strategic naţional din domeniul Energiei. Şi aşa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci şansa de modernizare, de a face investiţii, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a transmis ulterior şi ministrul Energiei Virgil Popescu.

Mai mulţi parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Şerban Nicolae, au iniţiat anul trecut un proiect de lege care prevede că „se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”. Iniţiatorii susţineau că astfel protejează interesele naţionale în economie, pe perioada pandemiei de coronavirus.

Legea PSD a fost adoptată de Parlament şi a intrat în vigoare în data de 13 august 2020.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a afirmat că iniţiativa legislativă contravine intereselor României, deoarece restricţionează capacitatea statului de a utiliza pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi a investiţiilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite