Ministrul Agriculturii: Guvernul va intra în dialog cu CE, astfel încât infringementul să nu se concretizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii va intra în dialog cu Comisia Europeană, astfel încât procedura de infringement împotriva României în privinţa legii care obligă supermarketurile să comercializeze minimum 51% produse româneşti să nu se concretizeze, în condiţiile în care instituţia analizează atent informaţiile primite de la Bruxeles şi de la fermieri, a declarat joi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

Întrebat în legătură cu măsurile pe care ministerul Agriculturii le va lua pentru a rezolva această problemă, ministrul a susţinut că va intra în dialog cu CE.

”O sa intrăm in dialog cu Comisia Europeană, sa aducem informaţiile pe care le avem, astfel încât infringementul să nu se concretizeze. Citim cu mare atenţie tot ce vine de la CE. Analizăm cu mare interes şi informaţiile care vin de la fermieri. În România sunt 1.680 de supermarketuri”, a declarat Daea, într-o conferinţă de presă. 

Oficialul a menţionat că ministerul va respecta procedurile referitoare la acest caz şi există o perioadă de două luni în care situaţia trebuie clarificată.

În plus, ministrul a ţinut să precizeze că definiţia lanţului scurt, aşa cum apare în lege, este mai complexă şi cuprinde mai multe concepte.

”Lanţul scurt ţine cont şi de zonă, de distanţa de export şi de comerţ”, a afirmat Daea.

El a declarat că, în calitate de deputat, a votat pentru lege şi o va susţine ”până în pragul interesului fermierului român”.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, a declarat miercuri că procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor CE.

În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor.

Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite