Ministerul Muncii: 100.000 de muncitori străini ar putea veni să lucreze în România în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, au transmis, joi, reprezentanţii Ministerului Muncii.

Potrivit sursei citate, în acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admişi pe piaţa forţei de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificaţie etc.

Datele înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.

De asemenea, pe parcursul anului trecut a crescut substanţial numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie – august a anului trecut, 6.518 de firme au solicitat elib-erarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România, faţă de 4.135 firme care au solicitat acelaşi lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeaşi perioadă a lui 2020.

„Cetăţenii străini pot fi încadraţi în România numai după ce angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României", transmite Ministerul Muncii.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. 

Reamintim că, pentru anul 2021, a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lu-crători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern.

Citeşte şi: Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România. Care sunt cele mai căutate meserii

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite