Ministerul Justiției, preferatul lui Moș Crăciun în perioada sărbătorilor. Ce cadouri a primit

0
Publicat:

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Justiției a primit cadouri în valoare totală de 3,234 de lei, bunurile cu titlu gratuit fiind păstrate în proporție de 100% de către primitor.

foto cadou împachetat în hârtie albă cu o fundă albastră
Ministerul Justiției, preferatul lui Moș Crăciun în perioada sărbătorilor

Cadourile au fost înmânate de instituții publice precum: Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Uniunea Națională a Notarilor Publici, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Uniunea Națională a Barourilor din România, CNAIR și CFR, ministrul Justiției Marian Cătălin Predoiu a primit un „cadou de Crăciun” în 2022 și de la Excelența sa domnul Han Chunlin, Ambasador extraordinar și plenipotentiar al Republicii Populare Chineze.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Justiției pentru „Adevărul”, cele mai scumpe cadouri din luna decembrie a anului 2022 au fost primite de ministrul Cătălin Predoiu și secretarii de stat George Șerban, Roxana Momeu și George Ilea. Cei patru au primit de la Uniunea Națională a Notarilor Publici agende dotate cu încărcătoare wireless în valoare de 459 de lei respectiv 384,30 de lei fiecare.

În total, doar în luna decembrie a anului 2022, Uniunea Națională a Notarilor Publici a dăruit bunuri cu titlu gratuit angajaților Ministerului Justiției în valoare de 2.515 lei, reprezentând peste 77% din valoare totală a cadourilor primite de instituție.

De asemenea, Uniunea Națională a Notarilor Publici a oferit cadouri angajaților instituțiilor în decursul anului curent, până în decembrie, valoarea bunurilor fiind de 373 de lei, iar cel mai scump cadou primit în anul 2023 a fost acordat Roxanei Șerbănoiu care ocupă funcția de personal de specialitate juridică. Acest cadou a fost un rucsac cu panou solar în valoare de 320 de lei.

Ministerul Justiției nu este singurul care primește cadouri

Potrivit informațiilor publice pe site-urile instituțiilor și a celor primite exclusiv de „Adevărul”, Ministerul Afacerilor Externe este o altă instituție care comunică anual cadourile pe care le primește în decursul anului. Cel mai scump cadou a fost înmânat ministrului MAE de către Președintele Republicii Azerbaidjan. Acest cadou a constat într-un covor tradițional, în valoare de 935 de lei, care a fost păstrat de ministrul Bogdan Aurescu.

Alte instituții publice care au beneficiat de aceleași privilegii au fost și Ministerul Familiei, care a primit în 2022 cadouri în valoare de 427,2 lei și Ministerul Energiei, care a primit 23 de cadouri în valoare totală de 4,239 de lei.

Unele instituții au renunțat la contabilizarea cadourilor primite

Întrebați de „Adevărul” dacă în anul 2022 sau 2023 au primit bunuri cu titlu gratuit, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Investițiilor și Ministerul Educației au susținut că în această perioadă nu au primit nici un cadou ca urmare a unor acțiuni de protocol.

Ministerul Mediului a răspuns la solicitarea „Adevărul” susținând faptul că listele cu cadouri sunt conforme Legii nr. 251/2004, însă nu a oferit mai multe informații, iar pe site-ul oficial acestea nu există. În aceeași situație se află și Ministerul Dezvoltării, al Cercetării, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Transporturilor care nu au răspuns la solicitarea „Adevărul” iar aceste date nu sunt disponibile pe site-urile oficiale.

Cu toate acestea, potrivit art. 3 din Legea nr. 251/2004, la sfârşitul fiecărui an, autorităţile, instituţiile publice sau persoanele juridice publică lista cuprinzând bunurile depuse potrivit prezentei legi şi destinaţia acestora, pe pagina de Internet a persoanei juridice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite