Ministerul Energiei sesizează Parchetul după ce a descoperit nereguli în contractele încheiate cu Tehnologica Radion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei a anunţat marţi că trimite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un raport privind verificările făcute de Corpul de control al ministrului la Direcţia Generală Ţiţei şi Gaze Naturale din cadrul instituţiei, în urma cărora a descoperit „posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni“.

Astfel, în cazul unor contracte privind concesionarea serviciilor publice de distribuţie a gazelor naturale, reprezentanţi ai fostului Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi-ar fi exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, în timp ce firma concesionară, Tehnologica Radion, nu ar fi realizat investiţiile asumate prin contract, potrivit News.ro.

Firma de construcţii Tehnologica Radion, intrată în insolvenţă în septembrie 2014, este controlată de Theodor Berna, un om de afaceri controversat, cercetat în mai multe dosare ale procurorilor.

Recent, Berna l-a denunţat pe deputatul Sebastian Ghiţă la DNA, acuzându-l de şantaj, şi s-a constituit parte civilă cu suma de 610.000 de lei în dosarul în care Ghiţă a fost trimis în judecată alături de poliţişti şi procurori cu funcţii de conducere în Prahova.

În raportul publicat de Ministerul Energiei se precizează că fostul Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) - din care s-a desprins ulterior Ministerul Energiei - i-a concesionat societăţii Tehnologica Radion SRL serviciile publice de distribuţie a gazelor naturale din comunele Poiana Lacului, Bârla şi Lunca Corbului, din judeţul Argeş. Verificările corpului de control al Ministrului Energiei fac referire la trei contracte încheiate în anii 2010 şi 2011 între Tehnologica Radion SRL şi MECMA.

Tehnologica Radion SRL se obligase să realizeze, în primul an de contract, investiţii de 4,66 milioane lei (1,1 milioane euro) fără TVA  în comuna Bârla. Însă Corpul de control a descoperit că firma nu a făcut dovada realizării programului de investiţii.

De altfel, la doi de la semnarea contractului de concesiune Tehnologica Radion nici măcar nu începuse lucrările de investiţii, lucru confrimat şi de reprezentanţii comunei Bârla.

Din raport reiese că „nu s-a putut stabili cu certitudine” dacă reprezentanţii Ministerului Economiei au calculat şi încasat penalităţile prevăzute pentru perioada de peste trei ani în care concesionarul nu a dovedit că a realizat investiţiile, care erau de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, calculate la valoarea investiţiei nerealizate.

„Din analiza documentelor s-a constatat faptul că nu a fost executată scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie pentru garantarea investiţiilor asumate, în valoare de 3% din valoarea totală a investiţiei, aşa cum a fost prevăzut la art. 6.7. din Contractul de concesiune nr. 177/2011, existând astfel indicii că aceste prevederi contractuale nu au fost respectate de către reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri“, arată nota Corpului de control.

Tehnologica Radion a solicitat în anul 2013 şi 2015 încetarea acestui contractul de concesiune.

De asemenea, potrivit raportului, Tehnologica Radion nu a realizat nici investiţiile asumate în comuna Lunca Corbului, în sumă de 4,41 milioane lei fără TVA în primii patru ani de la atribuirea contractului.

Compania nu a făcut nici de această dată dovada realizării programului de investiţii.

Corpul de control arată, totodată, în raport că „nu au fost prezentate documente din care să rezulte dacă reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri au verificat stadiul de realizare a lucrărilor de investiţii“.

În ceea ce priveşte contractul de concesiune atribuit Tehnologica Radion pentru serviciul public de distribuţie a gazelor naturale din comuna Poiana Lacului, aici compania a realizat investiţiile asumate prin contract doar în proporţie de 71%. Tehnologica Radion îşi asumase investiţii la Poiana Lacului de 3,81 milioane lei fără TVA, în primii doi ani de contract.

Reprezentanţii Ministerului de atunci al Economiei au încheiat un act adiţional cu Tehnologica Radion prin care au prelungit cu doi ani perioada în care compania îşi putea finaliza lucrările de investiţii.

Decizia a fost luată deşi motivele invocate de firmă nu se încadrau în cazurile prevăzute în contract, situaţii care ar fi permis încheierea unui act adiţional.

„Doi ani mai târziu de la data solicitării unei noi prelungiri a Contractului de concesiune nr. 14/2010 cu încă 24 de luni, stadiul lucrărilor pentru concesiunea Poiana Lacului, judeţul Argeş, era tot de 71%, ca în urmă cu doi ani“, arată raportul Corpului de control al ministrului Energiei.

Nici în acest caz nu s-a putut stabili cu certitudine dacă reprezentanţii Ministerului Economiei au calculat şi încasat penalităţile prevăzute, de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, pentru o perioadă de peste doi ani în care concesionarul, Tehnologica Radion, nu a făcut dovada realizării a 29% din investiţie.

De altfel în niciunul dintre contractele încheiate, „nu a fost executată scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie pentru garantarea investiţiilor asumate, în valoare de 3% din valoarea totală a investiţiei (...) existând astfel indicii că aceste prevederi contractuale nu au fost respectate de către Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care şi-au exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, creând astfel un avantaj patrimonial societăţii Tehnologica Radion SRL“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite