Ministerul Economiei extinde ajutorul stat pentru industria cinematografică. Note interne: „Deficienţe şi inconsistenţe în desfăşurarea schemei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu -min Economiei FOTO gov.ro
Virgil Popescu -min Economiei FOTO gov.ro

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat va prelua de la Comisia Naţională de Prognoză atribuţiile cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice. Pe lângă faptul că programul va continua, el va fi şi extins, susţine ministrul. Note interne arată însă că au fost descoperite numeroase „deficienţe, inconsistenţe, disfuncţionalităţi şi neconcordanţe“ în desfăşurarea schemei.

Preluarea schemei de ajutor de stat se va face potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă prin care s-a modificat OUG 114, arată un comunicat al ministerului.

„Producţiile cinematografice nu sunt doar produse culturale, ele sunt proiecte generatoare de multiplicare economică. Aceste efecte de multiplicare se regăsesc în toate ramurile economiei reale. Spre exemplu, industria cinematografică reprezintă o oportunitate de a pune România pe harta internaţională a destinaţiilor de film. Prima recunoaştere a fost făcută în anii 2000, după care mai mulţi regizori şi producători faimoşi de film au ales ţara noastră ca destinaţie de filmare pentru producţii celebre. Aşa că am considerat că este o ocazie bună să dezvoltăm şi să ne extindem şi să aducem această schemă de sprijin acolo unde-şi are locul, la Economie, ca o măsură de stimulare a investiţiilor”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Potrivit acestuia, există astfel o şansă de a creşte potenţialul turistic al ţării noastre aşa cum s-a întâmplat în alte state europene care, datorită producţiilor cinematografice care au fost filmate pe teritoriul lor, au devenit destinaţii turistice extrem de căutate.

„Dezvoltarea industriei cinematografice înseamnă şi noi investiţii străine, deci noi locuri de muncă. Vom îmbunătăţi acest program şi vom dezvolta cadrul legislativ care să garanteze predictibilitate şi transparenţă”, a adăugat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Cu toate acestea, Comisia de Prognoză a hotărât, anterior, printr-un ordin din 30 decembrie, să suspende efectele schemei de ajutor de stat, pe o perioadă de 45 de zile.

Instituţia a oferit drept motiv un proiect de raport de audit public intern, note interne primite de la compartimente de specialitate, dar şi procesul verbal al şedinţei comisiei de film, care arată „deficienţele, inconsistenţele, disfuncţionalităţile şi neconcordanţele constatate în desfăşurarea schemei de ajutor de stat“.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite