Ministerul Economiei, despre situația Damen Holding: Nu există motive pentru încetarea parteneriatului

0
Publicat:

La solicitarea „Adevărul” privind situația Șantierului Damen din Mangalia, Ministerul Economiei a precizat că nu există motive pentru încetarea parteneriatului cu grupul olandez.

Șantierul Damen Mangalia
Șantierul Damen Mangalia. Foto Damen

Conform clauzelor contractuale, Damen Holding B.V. a notificat partenerul român cu privire la intenția de încetare a Joint Venture Agreement (JVA). „Precizăm că în acest moment între cei doi parteneri ai asocierii se derulează procedura Notificărilor”, au declarat reprezentanții ministerului pentru „Adevărul”.

În conformitate cu prevederile JVA și ale Statutului, structura acționariatului Damen Shipyard Mangalia este următoarea:

-Damen Holding B.V. – 49% cotă de participare la beneficii și pierderi;

-Șantierul Naval 2 Mai Mangalia S.A. – 51% cotă de participare la beneficii și pierderi.

În ceea ce privește Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, ministerul a precizat că Statul Român prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului deține 93.89% din acțiunile societății.

„Față de cele anterior precizate și în raport de motivele invocate de partenerul olandez, în actualul context legislativ, nu există motive pentru încetarea JVA, iar partenerul olandez are sarcina de a îndeplini în continuare obligațiile asumate prin contractul de asociere.

În situația în care, urmare a discuțiilor și notificărilor reciproce se va ajunge la concluzia unei intervenții din partea acționariatului Șantierului Naval 2 Mai Mangalia, se va stabili de comun acord cu partenerul olandez care sunt acțiunile adecvate și benefice continuării parteneriatului.

În ceea ce privește ,,obținerea comenzilor pentru șantier”, precizăm că, partenerului olandez i-au fost încredințate conducerea executivă a societății, controlul managerial și operațional al Damen Shipyard Mangalia, în condiții de eficiență economică cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

La începutul lunii august a.c., Damen Holding anunța că prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen cu privire la Șantierul Mangalia.

Concret, Legea nu a mai preluat și excepția unde se încadra Șantierul Damen Mangalia, întrucât Comisia Europeană nu a mai acceptat vreo excepție.  Investitorul olandez a considerat că acest lucru încalcă memorandumul încheiat cu statul român în 2018 și a anunțat, în august, că se va retrage de tot din afacerea de la Mangalia, urmând să rămână, în România, doar la șantierul naval de la Galați.

Damen a rămas în România, la Galați

La 11 august, Damen Holding informa că decizia de retragere privește doar șantierul din Mangalia, nu și pe cel din Galați.

Damen Holding B.V. (Damen) a luat act de difuzarea extinsă în presă și interesul public cu privire la situația Șantierului Mangalia. Având în vedere lipsa de claritate a mai multor narative, compania noastră ar dori să prezinte următoarele precizări. Damen va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați. Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România. Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023. Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate. Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”, informa compania la data de 11 august.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite