Ministerul Agriculturii despre rachetele antigrindină care i-au supărat pe fermieri: poluarea e minoră

0
Publicat:

În urma protestelor spontane demarate luni de fermieri față de efectele sistemelor antigrindină, Ministerul Agriculturii a ținut să precizeze că poluarea produsă de utilizarea lor este minoră.

Sisteme antigrindină
MADR susține că poluarea produsă de utilizarea sistemelor antigrindină este minoră

„Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR face următoarele precizări:

  • Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene.
  • Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, a informat Ministerul Agriculturii.

Instituția a dat exemplul utilizării a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha și generează următorii factori poluanți:

- Total aerosoli 0,14 g/ha

- Iod 0,02 g/ha

- AgI 0,05 g/ha

- Acid iodhidric 0,07 g/ha

- CO2 0,4 g/ha

- HCl 0,1 g/ha

- XNO 0,01 g/ha

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km).

Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe.

Compuşi de azot (echivalent autoturism cu combustibil Euro 6 cu un parcurs de 100.000 km): 174,8 autoturisme.

Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000.

Fermierii au demarat proteste în mai multe județe

Lipsa măsurilor concrete din partea autorităților au determinat fermierii impactați de efectele sistemului antigrindă să organizeze, astăzi, 15 aprilie 2024, proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor.

În urma nenumăratelor întâlniri și dezbateri, ministerul de resort a venit cu propunerea de a emite un Ordin de Ministru prin care să reglementeze, mai riguros, frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Până la momentul prezentei comunicări, fermierii au rămas doar cu promisiunea emiterii unui astfel de document, ceea ce a sporit gradul de nemulțumire în rândul membrilor noștri, care nu pot accepta ca rezolvarea unei probleme atât de grave este tergiversată la nesfârșit”, au informat luni fermierii.

Proteste spontane se desfășoară în județele Prahova, Vrancea, Iași și Vaslui, unele dintre județele cele mai impactate.

Amintim că nemulțumirile fermierilor pe acest subiect au fost aduse în atenția Ministerului Agriculturii în mai multe ocazii, în scris sau în cadrul unor evenimente publice; au fost solicitate informatii despre practicile similare din alte state membre, dat fiind că, din informațiile primite de la omologii noștri europeni, acest tip de sistem este interzis în majoritatea statelor europene.

Forumul APPR sustine inițiativa membrilor săi de a-și face vocea auzită. Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, avertizează fermierii.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România afiliate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite