Minim un an garanţie la maşinile second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2007, importatorii de maşini second-hand vor fi obligaţi să acorde o garanţie de cel puţin un an de la vânzarea autovehiculului, potrivit unei legi care va intra în vigoare de

De la 1 ianuarie 2007, importatorii de maşini second-hand vor fi obligaţi să acorde o garanţie de cel puţin un an de la vânzarea autovehiculului, potrivit unei legi care va intra în vigoare de la anul. Aceasta este a doua iniţiativă care urmăreşte limitarea importului de maşini poluante din străinătate şi protejarea pieţei auto autohtone, după ce, la propunerea Ministerului Mediului, a fost introdusă acea taxă ecologică care a stârnit controverse.
Reprezentanţii APIA susţin iniţiativa ministrului mediului şi consideră că ar fi o idee bună ca aceste fonduri care vor fi colectate din taxa de poluare să fie dirijate către dezvoltarea proiectului Ministerului Mediului de înnoire a parcului auto, prin intermediul primei de casare.
Actul normativ, care reglementează vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, stabileşte că vânzătorul este răspunzător faţă de consumator pentru orice lipsă a conformităţii produsului constatată într-un interval de doi ani de la data livrării. În cazul produselor folosite, consumatorul şi vânzătorul pot conveni reducerea termenului de doi ani, dar nu la mai puţin de un an de la data livrării produsului. Consumatorul trebuie însă să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate în cel mult două luni de la data la care a fost constatată. Cu excepţia situaţiei în care vânzătorul poate dovedi contrariul, legea prevede că un produs poate fi considerat defect încă din momentul livrării dacă problemele au fost constatate într-un interval mai mic de şase luni. Garanţia trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, modalităţile de asigurare a garanţiei întreţinere, reparare, înlocuire, precum şi denumirea şi adresa vânzătorului şi ale unităţii service specializate. (O.M.)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite