Merkel, după decizia S&P: "Avem nevoie urgent de pact fiscal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrogradarea ratingurilor a nouă state din zona euro de către Standard&Poor's (S&P) subliniază motivele pentru care UE trebuie să încheie de urgenţă tratatul privind guvernanţa fiscală strictă şi să pună pe picioare cât mai repede fondul permanent de urgenţă, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

CITEŞTE ŞI:

Reacţii după retrogradarea a nouă ţări de către S&P: O decizie aberantă, Agenţiile de rating nu dictează, Nu suntem oi

Franţa a fost retrogradată de S&P cu o treaptă, de la AAA la AA+

"Suntem provocaţi să implementăm chiar şi mai urgent pactul fiscal şi să o facem responsabil, fără a-l dilua. Vom acţiona de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cât mai urgent, aspect important în ceea ce priveşte încrederea investitorilor", a afirmat Merkel, citată de Reuters.

Ea a afirmat că deciziile anunţate de agenţia de rating nu reprezintă o surpriză.

"Este una dintre cele trei agenţii de rating. Am luat deja în calcul decizia. Nu ne-a surprins, ţinând cont de discuţiile din ultimele săptămâni", a spus cancelarul german.

Ea a adăugat că retrogradările operate de S&P nu ar trebui să afecteze funcţionarea Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, a cărui capacitate de finanţare depinde de ratingurile garantorilor săi - guvernele din zona euro.

Standard & Poor's (S&P) a retrogradat vineri ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv două cu rating triplu A - Franţa şi Austria - şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei ţări cu calificativ AAA - Olanda, Finlanda şi Luxemburg. Germania este singura ţară din zona euro care nu a fost afectată direct de acţiunea S&P.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite