Măsuri propuse de Comisia Europeană pentru piața energiei: Plafon de preț și taxa clawback

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) pregătește noi măsuri pentru piața energiei. În propunerile CE pentru piața energiei se prevede un plafon de preț și o taxă clawback ce s-ar aplica veniturilor realizate de producătorii de energie care nu utilizează gaze naturale.

Măsuri propuse de Comisia Europeană pentru piața energiei FOTO Shutterstock
Măsuri propuse de Comisia Europeană pentru piața energiei FOTO Shutterstock

În documentul cu măsurile pe care Comisia Europeană vrea să le propună pentru piața energiei se prevede că UE va impune un plafon de 200 euro pentru 1 Megawatt oră pentru companiile de utilități care nu folosesc gaze naturale pentru producerea de electricitate. Această măsură ar urma să afecteze operatorii de parcuri eoliene și fotovoltaice, dar și centralele pe biomasă, nucleare sau pe producătorii de electricitate pe bază de cărbune, potrivit Digi24.

Noua taxă clawback, care ar urma să se aplice producătorilor de electricitate care nu utilizează gazele naturale, ar avea rolul de a-i proteja pe consumatori de creșterea facturilor, potrivit noului proiect de document al celor de la CE.

În propunerile CE este menționată și o țintă pentru statele membre, în ceea ce privește reducerea cu 10% a consumului de electricitate, relatează Agerpres.

Noul plafon de preț propus de Executivul comunitar ar putea fi cu mult sub prețurile actuale la electricitate de pe piața angro. Plafonul de preț va fi aplicat și veniturile în exces vor fi recuperate după încheierea tranzacțiilor cu electricitate, pentru a nu afecta în mod direct prețurile de pe bursa de electricitate din Europa.

Scopul principal al plafonului de preț ar fi reducerea costului electricității produse în centralele care nu folosesc gaze naturale și ale căror costuri de funcționare sunt mai mici, dar care în prezent furnizează energie electrică la aceleași prețuri ridicate ca și centralele care funcționează pe bază de gaze naturale. De asemenea, aceste centrale nu sunt expuse la riscul creșterii prețului gazelor naturale, grav afectat de situația instabilă creată de conflictul militar din Ucraina.

Vineri, miniștrii europeni ai Energiei se vor reuni pentru a discuta propunerile anunțate de către președintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite