Marius Budăi: Problema pensiilor speciale a fost abordată doar din punct de vedere politic. Au produs emoţie ca să câştige voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Budai Facebook captură

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că problema pensiilor speciale a fost abordată doar din punct de vedere politic. „Îi spui unui cetăţean că are unul pensia de 20 de ori mai mare, ca să îi abaţi atenţia că tu nu îi majorezi pensia”, a spus ministrul.

„Nu vrem o renegociere pe ansamblu a PNRR. Este un procent nerealist acel 9,4%. Noi nu vrem să scoatem reforma pensiilor de acolo, deşi foarte mulţi din specialişi ne cer acum să nu renunţăm la legea 127. Însă anumite chestiuni din interiorul unei reforme, de ce să nu le îmbunătăţim?

Oricine, un jurnalist, cetăţeanul de pe stradă, poate să folosească expresia de pensii speciale oricând doreşte, dar tu ca specialist când ştii că din punct de vedere juridic nu există acest termen nu poţi să îl scrii într-un document oficial. Din cauza acestei formule s-a înţeles că în acel procent de 9,4% trebuie să intre toate pensiile speciale şi militare şi restul. Ceea ce noi avem acum, ne costă 8,1% din PIB în această lună doar pensiile pe contributivitate, avem 1,2 % - pensiile militare şi ordine publică şi celelalte pensii pe alte legi la 1,3%. Iată că suntem deja acum la 9,3-9,4%. Un alt jalon spune că „rezolvarea inechităţilor”. Dacă noi deja suntem la 9,4, unde mai rezolvăm inechităţile din sistem?”, a spus ministrul într-un interviu acordat Digi24

Legat de pensiile speciale, ministrul a afirmat că îşi doreşte rezolvarea inechităţilor şi aştept ceilalţi miniştri să găsească soluţii.

„Să găsească soluţii să vină cu reforma asumată de stat. Eu fac partea mea de reformă, pensiile contributive. Fiecare ministru să vină cu partea lui de reformă.

S-a abordat problema pensiilor speciale doar din punct de vedere politic. Cum a dat bine la public s-a folosit sărăcia oamenilor. Îi spui unui cetăţean că are unul pensia de 20 de ori mai mare ca tine, ca să îi abaţi atenţia că tu nu îi majorezi pensia. Dar nu îi spui care e situaţia, să faci o paralelă, că armata de exemplu e în strânsă legătură cu NATO. S-a folosit din punct de vedere politic, să produci emoţie şi să câştigi voturi. Mai era un coleg care acum e şi coleg de alianţă cu mine, care spunea că le desfiinţează în 30 de zile.

Legea pensiilor. Sunt adeptul unui dialog social. Chiar dacă nu vom putea îndeplini toate cerinţele sindicatelor, eu cred mult în dialog. Am creat un parteneriat între guvern, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Am solicitat public partenerilor sociali să vină şi ei în această reformă. Din toate aceste idei vrem să asigurăm şi sustenabilitate, dar să ţinem cont şi de un drept al omului de a avea o viaţă liniştită după o altă viaţă în care ai contribuit şi ai muncit.

Solicităm flexibilizare, una dintre aceste solicitări a fost flexibilizarea acestui procent de 9,4% din PIB. Nu trebuie să reprezinte acest procent un zid pentru o eventuală evoluţie mai bună a veniturilor. Când am ajuns în ministerul Muncii am cerut şi eu un document care să îmi arate justificarea acestui procent.

Suntem la 2,3 milioane de dosare introduse în sistemul electronic. Toate aceste lucruri sunt prevăzute acolo astfel încât atunci când terminăm asistenţa tehnică şi când avem această lege a pensiilor îmbunătăţită, eu nu vreau să vorbesc încă de o nouă lege”, a declarat Budăi.. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite