Marile proiecte de infrastructură ale USL: Canalul Dunăre-Bucureşti şi autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USL are ca prioritate canalul Dunăre-Bucureşti    FOTO Rompres
USL are ca prioritate canalul Dunăre-Bucureşti    FOTO Rompres

USL şi-a anunţat programul de guvernare pentru următorii patru ani. Pe lângă măsurile fiscale, Guvernul Ponta II are ca obiective majore de infrastructură o serie de proiecte de mare anvergură. Cel mai important ar putea fi canalul navigabil care va uni Dunărea de Bucureşti, dar şi autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov. Un alt obiectiv major al USL este revitalizarea sectorului minier şi rentabilizarea acestuia.

În programul de guvernare, USL şi-a impus ca obiectiv creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, o parte dintre acestea urmând a fi utilizate pentru obiectivele majore de infractuctură.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat credinţa că anul 2013 va fi unul mai bun decât a fost 2012.

Principalele proiecte de infrastructură din programul de guvernare al USL:

Domeniul rutier

  •  Autostrada Bucureşti‐Ploieşti‐Brasov (tronsonul Comarnic‐Brasov).
  • Autostrada Sibiu – Râmnicu-Vâlcea


Domeniul feroviar

  • Linie de cale ferată de mare viteză pe Coridorul IV Pan-european (Arad – Timisoara – Caransebeş – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat/Bucureşti)
  • Reabilitarea liniei de cale ferată de pe Coridorul IV Pan-european Braşov – Simeria
  • Reabilitarea liniei de cale ferată de pe Coridorul IV Pan-european Frontieră – Curtici – Simeria


Domeniul naval

  • Extinderea digului de larg în Portul Constanţa
  • Canalul Dunăre ‐ Bucureşti (parteneriat public ‐ privat).
  • Reabilitarea infrastructurii pe canalul Dunăre – Marea Neagră


Domeniul informaţii de interes public

  • Sistemul Informatic Integrat de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
  • Sistemul Informatic Integrat de Acces Electronic la Justiţie

Guvernul îşi propune să reducă în următorii patru ani Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 19%, nivelul de dinainte de majorarea aplicată la 1 iulie 2010 de guvernarea Boc, se arată în programul de guvernare al USL.

USL vrea să schimbe legea Minelor

”Revizuirea cadrului legislativ, în domeniul sectorului minier, în vederea perfectionarii acestuia prin: reanalizarea si implementarea unui cadru de reglementare previzibil, care sa sporeasca atractivitatea pentru potentialii investitori privati in sectorul minier; elaborarea si aprobarea strategiei industriei miniere. Ultima strategie din industria miniera a expirat in 2010 toate masurile luate pina in prezent in sector sunt lipsite de o evaluare corecta a implicatiilor induse in economie; modificarea şi completarea Legii Minelor 85/2003 pentru a se preciza  modalitatea de  reconcesionare a perimetrelor miniere inchise, simplificarea procedurilor administrative de acordare a licentelor si permiselor miniere, actualizarea redeventelor miniere si a taxelor de explorare/exploatare, etc; revizuirea cadrului legislativ şi a reglementărilor specifice procesului de închidere a minelor, reconstrucţia ecologică şi monitorizarea postînchidere a zonelor afectate; constituirea sistemului national de monitorizare a depozitelor de deseuri miniere;  armonizarea cadrului legislativ conex Legii Minelor, cu noile prevederi, etc”, se prevede în programul de guvernare al USL.

Proiectul USL de schimbare a mineritului ar putea însemna o nouă şansă pentru zonele în care mineritul este principala arteră economică.

Adevarul.ro v-a prezentat şi lista miniştrilor cu probleme penale, care au fost propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din viitorul Executiv.

O parte dintre miniştri desemnaţi nu sunt cunoscuţi în politica de vârf. Adevarul.ro v-a prezentat informaţii despre aceştia, pentru a avea un tablou complet al viitorului Guvern.

Infografia realizată de graficienii şi jurnaliştii Adevărul vă prezintă toate detaliile despre miniştri desemnaţi de Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite