Marile proiecte de infrastructură ale USL: Canalul Dunăre-Bucureşti şi autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov
0USL şi-a anunţat programul de guvernare pentru următorii patru ani. Pe lângă măsurile fiscale, Guvernul Ponta II are ca obiective majore de infrastructură o serie de proiecte de mare anvergură. Cel mai important ar putea fi canalul navigabil care va uni Dunărea de Bucureşti, dar şi autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov. Un alt obiectiv major al USL este revitalizarea sectorului minier şi rentabilizarea acestuia.
În programul de guvernare, USL şi-a impus ca obiectiv creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, o parte dintre acestea urmând a fi utilizate pentru obiectivele majore de infractuctură.
Premierul Victor Ponta şi-a exprimat credinţa că anul 2013 va fi unul mai bun decât a fost 2012.
Principalele proiecte de infrastructură din programul de guvernare al USL:
Domeniul rutier
- Autostrada Bucureşti‐Ploieşti‐Brasov (tronsonul Comarnic‐Brasov).
- Autostrada Sibiu – Râmnicu-Vâlcea
Domeniul feroviar
- Linie de cale ferată de mare viteză pe Coridorul IV Pan-european (Arad – Timisoara – Caransebeş – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat/Bucureşti)
- Reabilitarea liniei de cale ferată de pe Coridorul IV Pan-european Braşov – Simeria
- Reabilitarea liniei de cale ferată de pe Coridorul IV Pan-european Frontieră – Curtici – Simeria
Domeniul naval
- Extinderea digului de larg în Portul Constanţa
- Canalul Dunăre ‐ Bucureşti (parteneriat public ‐ privat).
- Reabilitarea infrastructurii pe canalul Dunăre – Marea Neagră
Domeniul informaţii de interes public
- Sistemul Informatic Integrat de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
- Sistemul Informatic Integrat de Acces Electronic la Justiţie
USL vrea să schimbe legea Minelor
”Revizuirea cadrului legislativ, în domeniul sectorului minier, în vederea perfectionarii acestuia prin: reanalizarea si implementarea unui cadru de reglementare previzibil, care sa sporeasca atractivitatea pentru potentialii investitori privati in sectorul minier; elaborarea si aprobarea strategiei industriei miniere. Ultima strategie din industria miniera a expirat in 2010 toate masurile luate pina in prezent in sector sunt lipsite de o evaluare corecta a implicatiilor induse in economie; modificarea şi completarea Legii Minelor 85/2003 pentru a se preciza modalitatea de reconcesionare a perimetrelor miniere inchise, simplificarea procedurilor administrative de acordare a licentelor si permiselor miniere, actualizarea redeventelor miniere si a taxelor de explorare/exploatare, etc; revizuirea cadrului legislativ şi a reglementărilor specifice procesului de închidere a minelor, reconstrucţia ecologică şi monitorizarea postînchidere a zonelor afectate; constituirea sistemului national de monitorizare a depozitelor de deseuri miniere; armonizarea cadrului legislativ conex Legii Minelor, cu noile prevederi, etc”, se prevede în programul de guvernare al USL.
Proiectul USL de schimbare a mineritului ar putea însemna o nouă şansă pentru zonele în care mineritul este principala arteră economică.
Adevarul.ro v-a prezentat şi lista miniştrilor cu probleme penale, care au fost propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din viitorul Executiv.
O parte dintre miniştri desemnaţi nu sunt cunoscuţi în politica de vârf. Adevarul.ro v-a prezentat informaţii despre aceştia, pentru a avea un tablou complet al viitorului Guvern.
Infografia realizată de graficienii şi jurnaliştii Adevărul vă prezintă toate detaliile despre miniştri desemnaţi de Victor Ponta.