Marfin Bank a primit opt amenzi de 100.000 lei în iulie de la BNR, Credit Europe Bank a scăpat cu sancţiuni mai uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de sancţiuni decise de către Banca Naţională a României împotriva băncilor prinse cu nereguli a crescut puternic în luna iulie, cea mai sancţionată entitate fiind Marfin Bank,o bancă mică cu acţionari ciprioţi, care a primit opt amenzi cu o valoare cumulată de 100.000 de lei, arată datele publicate de banca centrală.

Credit Europe Bank, o bancă controlată de un grup turcesc, a primit o amendă şi mai multe avertismente, în timp ce Creditcoop a fost sancţionată doar cu avertismente.

Sancţiunile împotriva Marfin Bank au fost dispuse în 7 iulie prin ordinele 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 şi 71 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea sistemului bancar din România.

Cea mai mare amendă, de 50.000 lei, a fost primită de Marfin Bank pentru neîndeplinirea cerinţelor de capital, „având în vedere că, pentru datele de 31.01.2015, 28.02.2015 şi 30.09.2015, banca nu a îndeplinit cerinţele de fonduri proprii“, arată BNR.

În plus, banca nu a îndeplinit nici cerinţele legale de prudenţiale pentru instituţiile de credit, "având în vedere că banca nu a dezvoltat o strategie de menţinere a nivelurilor de capital şi nu dispune de un plan explicit privind capitalul", potrivit băncii centrale.

Marfin a mai primit cinci amenzi de câte 8.000 de lei fiecare, o amendă de 6.000 lei şi una de 4.000 lei pentru zeci de abateri constatate de către reprezentanţii BNR, între care nerealizarea unei politici scrise „privind administrarea conflictelor de interese pentru membrii organului de conducere“ sau neactualizarea strategiei de afaceri în 2015 şi neelaborarea strategiei de afaceri pentru anul 2016.

Anterior, în 28 martie, Marfin Bank a fost sancţionată doar cu avertisment scris pentru încălcarea prevederilor regulamentului privind cerinţele prudenţiale pentru bănci, pentru că una dintre expuneri a depăşit 25% din capitalul eligibil al băncii.

O altă bancă din România care a primit sancţiuni în serie în luna iulie este Credit Europe Bank. În 1 iulie, banca a primit de la BNR o amendă de 4.000 lei şi cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, între care neîndeplinirea unei măsuri dispuse anterior de banca centrală, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS. 

De asemenea, „instituţia de credit nu a dezvoltat scenarii de stress test provenite din deteriorarea portofoliului de credite în CHF, care să ţină seama de impactul generat de acest portofoliu în indicatorii de prudenţă bancară“, a precizat BNR.

Tot în 1 iulie, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop a primit şapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mică, iar banca Intesa Sanpaolo România, controlată de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sancţionată cu avertisment scris pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse anterior de către BNR. 

BNR a mai acordat în 1 iulie trei sancţiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.

Toate cele trei amenzi au fost acordate pentru „neaducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse de Banca Naţională a României prin Ordinul Prim - viceguvernatorului BNR nr.70/09.11.2015“, potrivit băncii centrale.

În acest an, şapte bănci comerciale şi Creditcoop, care are statut special, au fost sancţionate de către banca centrală. 

Prima bancă sancţionată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru „nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menţionat“.

În 6 aprilie, BRD, a doua bancă din România după valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru că nu a îndeplinit măsurile impuse de către BNR în iulie 2015.

De asemenea, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris în 13 iunie pentru mai multe abateri.

În 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrală pentru „neasigurarea respectării cadrului de reglementare în materie de către instituţia de credit“, care a avut ca efect înregistrarea mai multor nereguli.

Anul trecut, cea mai sancţionată bancă din România a fost Idea Bank, cu acţionari polonezi, care a primit şapte amenzi cu o valoare cumulată de 110.000 lei de la BNR în data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de către banca centrală.

Pe piaţa bancară românească activează în prezent 36 de bănci, din care 26 de bănci generaliste cu sediul în România, două bănci pentru locuinţe şi opt sucursale ale unor bănci din alte state ale Uniunii Europene. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite