Lukoil, amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă

0
Publicat:

Lukoil a fost amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă, după ce ar fi pus presiune pe concurenţi majorând gradual condiţiile de preţ pe piaţa cu ridicata.

Benzinărie Lukoil
Lukoil a fost amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă

Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria a amendat subsidiara bulgară a Lukoil cu 67,7 milioane de leva (36,83 milioane de dolari) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă, transmite Reuters.

Lukoil Bulgaria, controlat de grupul rus Lukoil, a pus presiune pe concurenţi majorând gradual condiţiile de preţ pe piaţa cu ridicata şi eliminând reducerile la cantitate, în perioada martie 2021 - iunie 2022. Aceste decizii ar putea limita concurenţa pe piaţa combustibililor şi ar putea afecta consumatorii, susţin autorităţile de la Sofia.

"Investigaţia Comisiei pentru protecţia concurenţei a arătat că Lukoil Bulgaria a implementat o strategie cuprinzătoare de limitare a concurenţei în domeniul comercializării cu ridicata a combustibililor în ţară", se arată în comunicatul autorităţii de reglementare. Instituţia a început verificarea Lukoil Bulgaria în urma plângerii subsidiarei bulgare a OMV şi a altor firme, potrivit Agerpres.

În septembrie 2022, subsidiara bulgară a Lukoil a fost acuzată în Bulgaria de încălcarea reglementărilor privind concurenţa.

Lukoil Bulgaria controlează singura rafinărie a ţării, Neftochim Burgas, şi operează peste 200 de benzinării.

În timpul investigaţiei, Lukoil Bulgaria şi-a schimbat şi corectat comportamentul de piaţă, susţine Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria.

Exporturile de produse petroliere obținute din țiței rusesc, interzise abia din martie 

În luna decembrie a anului trecut, Bulgaria a anunțat că a decis să interzică exporturile de produse petroliere obținute din țiței importat din Rusia pe mare, începând cu 5 martie 2023.

Interdicția se aplică exporturilor bulgare de produse petroliere către cumpărători dintr-un alt stat membru UE sau dintr-o țară terță, a anunțat cabinetul Guvernului interimar într-un comunicat de presă.  

Tot atunci, Guvernul bulgar a aprobat o derogare de la interdicția europeană privind importul sau transferul de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia. Derogarea a fost acordată Bulgariei de UE în iunie în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de blocul comunitar. Aceasta va intra în vigoare pe 5 decembrie, dată la care va intra în vigoare embargoul UE asupra importurilor de țiței pe cale maritimă din Grecia, și va fi valabil până la sfârșitul anului 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite