Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina riscă să fie înlocuiţi după eşecul negocierilor cu FMI, dar ar putea fi susţinuţi de PC pentru un loc în Consiliul BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului FOTO Adevărul
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului FOTO Adevărul

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, şi Gheorghe Gherghina, directorul Direcţiei Buget din Finanţe, îşi dispută ultimul loc disponibil din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au declarat mai multe surse, potrivit Mediafax.

„Atât Gherghina, cât şi Voinea au încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului. Există o nemulţumire faţă de activitatea lor şi cel puţin unul riscă să fie înlocuit, postul revenind UNPR“, susţin sursele citate.

Nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât cei doi oficiali au propus doar măsuri de tăiere de cheltuieli pentru a compensa o eventuală reducere a CAS, ceea ce corespunde şi cu atribuţiile lor.

„Cei de la Buget s-au eschivat să propună măsuri de compensare pe venituri, susţinând că acestea sunt atribute ale ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu. Există un conflict instituţional acolo“, au comentat sursele citate.

Potrivit surselor citate, atât Liviu Voinea, cât şi Gherghina au susţinut în Guvern că nu există resurse pentru a acoperi majorarea de sporuri pentru personalul militar, avută în vedere de Executiv, ceea ce a atras critici din partea vicepremierului Gabriel Oprea, care a cerut schimbarea din funcţie a cel puţin unuia dintre cei doi oficiali.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că Guvernul intenţionează să majoreze sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informaţii, din apărare şi penitenciare şi să reducă norma de ore pentru profesori, ceea ce ar genera venituri mai mari pentru aceştia, din ore suplimentare.

Acestea sunt câteva din propunerile care au dus, de fapt, la eşecul negocierilor cu FMI

Gherghina sau Voinea ar putea fi susţinuţi de PC, care a primit la negocieri o poziţie neexecutivă în CA-ul BNR.

Pentru noul CA al Băncii Naţionale a României, care-şi va începe mandatul în 9 octombrie, PSD va avea eligibile patru poziţii, dintre care două executive. 

PSD îi va susţine pentru o nou mandat pe actualul prim-viceguvernator, Florin Georgescu, şi pe membrii CA Marin Dinu şi Nicolae Dănilă. Pentru poziţia de viceguvernator, PSD îl va susţine pe actualul prim-vicepreşedinte al ASF, Daniel Dăianu.

PNL a primit o funcţie executivă şi a anunţat că îl susţine pentru o nouă investitură pe viceguvernatorul Bogdan Olteanu, susţinut de liberali şi în urmă cu cinci ani. 

Potrivit unor surse oficiale, reînnoirea mandatului lui Olteanu a fost una dintre condiţiile negociate de fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu cu premierul Victor Ponta.

PDL a pierdut poziţia executivă din boardul BNR şi îl susţine pentru un nou mandat de membru neexecutiv pe Virgil Stoenescu, un apropiat al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în timp ce UDMR a anunţat că o sprijină pentru reinvestire pe Agnes Nagy.

Guvernatorul Mugur Isărescu, în funcţie de 24 de ani, va fi sprijinit pentru un nou mandat de mai multe partide politice, a anunţat, recent, premierul Victor Ponta.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite