LISTĂ Pe ce aeroport din lume se pierd cele mai multe zboruri de legătură. Locul ocupat de Bucureşti

0
0
Protest Romatsa întârzieri pe Aeroportul Otopeni   FOTO Sever Gheorghe

Pierderea zborurilor de legătură poate aduce despăgubiri pasagerilor de până la 600 de euro, dacă cursa este efectuată de o companie aeriană înregistrată în Europa sau dacă decolarea a avut loc de pe un aeroport de pe vechiul continent.

Riscul cel mai mare pentru pierderea conexiunii îl au pasagerii cu escală în China (fie ca vorbim de Beijing sau Shanghai), unde transferul de la un zbor la altul ajunge la trei ore. În Europa, şansele cele mai mari de ratare a îmbarcării pe zbor de conexiune sunt la Madrid (o oră şi jumătate timpul de transfer, respectiv 65 de minute dacă cursele sunt operate de către Iberia).  Pentru persoanele din afara zonei Schengen, inclusiv românii, aeroportul din Bruxelles are un timp de conexiune de 90 de minute, similar cu aeroportul din Paris (Charles de Gaulle) atunci când pasagerul trebuie să se deplaseze de la un terminal la altul.

La polul opus, se află aeroporturi precum cel din Amsterdam, Munchen sau Zurich, recomandate pasagerilor care au de efectuat zboruri ce necesită escală.

Ce şanse sunt să pierzi legătura pe Otopeni           

Aeroportul Otopeni se află, de asemenea, în rândul celor care au un timp scurt de transfer pentru zborurile de conexiune, mai exact o medie de 50 de minute.

„Când rezervi zboruri cu escale şi rezervi separat fiecare segment, trebuie luat în calcul timpii de transfer din respectivele aeroporturi. Aceste transferuri diferă la fiecare aeroport. Din păcate, dacă zborurile sunt rezervate separat şi se pierde conexiunea, pasagerul nu are dreptul la o cursă alternativă şi nici la compensaţii. Poate primi despăgubire doar dacă primul zbor efectuat a înregistrat o întârziere mai mare de trei ore faţă de momentul iniţial al aterizării”, spune Ştefan Radu, country manager Air Help.

Potrivit Directivei Europene 261/2004, dacă un zbor are mai multe escale, inclusiv întârzierea la una dintre ele poate fi despăgubită, dacă sunt respectate condiţiile de eligibilitate. Esenţial este ca toate acele zboruri să fie pe o singură rezervare. În prezent, multe zboruri sunt operate în code-share cu partenerii aerieni din aceeaşi alianţă, însă compania care emite biletul de zbor este răspunzătoare pentru operarea cursei până la final, inclusiv pentru întârzierile sau anulările ce pot apărea.

”Foarte multe companii aeriene nu respectă timpul de transfer stabilit de aeroporturi pentru transferuri, lucru care, adesea, cauzează pasagerilor pierderea zborului de legătură. De curând, am avut un caz al unei familii de patru persoane care a pierdut conexiunea la Frankfurt pentru că a avut mai puţin de zece minute să prindă zborul de legătură, în condiţiile în care acest aeroport necesită 90 de minute pentru zborurile cu escală. Compania a învinuit familia cu pricina că nu s-a grăbit pentru a prinde îmbarcarea, ceea ce este inacceptabil”, spune Ştefan Radu.

Timp de conexiune pe cele mai importante aeroporturi din lume:

Loc Oraş Cod aeroport IATA   Timpul de transfer pentru conexiuni (minute) 1 Beijing BJS / PEK 180 2 Shanghai PVG 150 (pentru alt terminal) 120 (pentru acelaşi terminal) 3 Rio de Janeiro GIG 120 (zboruri internaţionale) 4 Miami MIA 90 5 Sydney SYD 90 6 Los Angeles LAX 90 7 Madrid MAD 90 65 (doar zboruri Iberia) 8 Hong Kong HKG 80 9 Dubai DXB 75 10 Chicago ORD 75-90 (depinde de aeroportul de plecare/destinaţie) 11 New York City JFK 60 12 Berlin TXL 60 13 Frankfurt FRA 60 14 Istanbul IST 60 15 London LHR 60 16 Singapore SIN 60 17 Vienna VIE 60 25 (doar zboruri Star Alliance) 18 Brussels BRU 60 (in interiorul Schengen) 90 (în afara Schengen) 19 Paris CDG 60 (acelaşi terminal) 75 (transfer între Terminal 1 şi 2) 90 (transfer între Terminal 1/2 şi 3) 20 Tokio HND 45 90 21 Johannesburg JNB 45-75 (în funcţie de aeroportul de plecare/destinaţie) 22 Stuttgart STR 45 23 Köln/Bonn CGN 45 24 Düsseldorf DUS 45 25 Hamburg HAM 45 26 Rome FCO 45 27 Amsterdam AMS 40 28 München MUC 40 29 Zürich ZRH 40 30 Atlanta ATL 35-85 (în funcţie de aeroportul de plecare/destinaţie)
Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite