Creștere exponențială a numărului de ambalaje recoltate în România. Cifra uriașă la care am ajuns

0
Publicat:

Dacă în decembrie 2023 România recolta doar 30.000 de ambalaje, în luna martie 2024 am ajuns la 80 de milioane. Cu asemenea creștere, cifra țintă de 7 miliarde anual nu mai pare o himeră.

Inaugurarea centrului de numărare și sortare de la Brașov FOTO Ioan Buciumar
Inaugurarea centrului de numărare și sortare de la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Al treilea centru de colectare din țară a ambalajelor din plastic, sticlă și metal a fost inaugurat luni, 1 aprilie 2024, la Brașov, de CEO al RetuRO, Gemma Webb, în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurii, Mircea Fechet. Primele două centre funcționau deja la Bonțida (Cluj) și la Giarmata (Timiș).

Directorul general pentru România a explicat că țara noastră va trebui să ajungă la 7 miliarde de ambalaje colectate anual, prin cele zece centre care vor exista în toate regiunile României. Până acum, creșterea a fost exponențială de la o lună la alta, însă abia am depășit 1% din ținta propusă.

Sunt încântată să fiu aici, astăzi, alături de domnul ministru, pentru deschiderea acestui centru regional de la Brașov pentru numărarea și selectarea ambalajelor care vor merge la reciclare și, apoi, în sistemul ambalajelor pentru băuturi”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.

Centrul de la Brașov va trebui să ajungă la peste 200 de milioane de ambalaje numărate și selectate anual. 

Ținta acestui centru este să fie un centru cu tehnologie de ultima generație și să colecteze din Brașov și zonele învecinate ambalajele, să le numere și să le sorteze, pentru această zonă. Este vorba de județul Brașov și de județele învecinate și vom avea aici 40 de locuri de muncă verzi”, a mai spus șefa pentru România a RetuRO.

Gemma Webb spune că anul acesta vom avea zece centre în întreaga țară. Apoi vom vedea dacă este nevoie de mai multe centre, dar reprezentanții companiei cred că aceste zece centre vor putea să acopere necesarul pentru întreaga țară. Deocamdată, mai există unul temporar la Ștefănești, în județul Ilfov și, în același județ, va mai fi făcut unul la Otopeni.

Ministrul Mircea Fechet a declarat că și-ar fi dorit ca al treilea centru să fie în Moldova natală, pentru că aceste centre creează și locuri de muncă, iar în județul Bacău este nevoie de așa ceva, însă Brașovul este în mijlocul țării și s-a dorit ca de pe o rază de maxim 150 de kilometri să existe o recoltare cât mai importantă.

Deocamdată am inaugurat cel de al treilea centru de sortare și numărare, ceea ce este un lucru extraordinar, pentru că discutăm despre locuri de muncă înființate, locuri de muncă verzi, așa cum le numim noi, discutăm despre investiții de milioane de euro doar în acest centru și, mai important de atât, discutăm despre o traiectorie pe care ne-am asumat-o și care astăzi este în parametri”, a precizat ministrul Mircea Fechet.  

Ministrul a mai precizat că România a început timid, cu 30.000 de ambalaje recoltate în decembrie 2023, însă s-a ajuns la 2 milioane în ianuarie 2024, 18 milioane în februarie 2024 și 80 de milioane în luna martie 2024.

Investiția totală în cele zece centre care vor exista în România se cifrează la 86 de milioane de euro, însă extrem de importantă este activitatea acestora, deoarece, potrivit ministrului Fechet, ne este foarte greu doar să ne imaginăm ce înseamnă 7 miliarde de ambalaje anual care ar fi putut ajunge în albiile râurilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite