Lira turcească se prăbuşeşte. La ce nivel a ajuns

0
0
lira turceasca

Lira turcească s-a depreciat cu 5% miercuri, a treia zi de declin consecutiv, din cauza temerilor privind majorarea inflaţiei şi politica monetară neortodoxă, transmite Reuters.

Pierderile s-au accentuat după publicarea unui document privind politica din 2022 derulată de Banca Centrală a Turciei (CBRT), în care instituţia anunţă că va monitoriza riscurile legate de piaţa valutară şi va face tot ce este necesar pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare.

Miercuri, cotaţia era de 12,45 lire/dolar, după ce săptămâna trecută moneda se depreciase la nivelul record de 10,83 lire/dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 40% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente.

Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii cu 500 de puncte de bază, la 14%.

"Banca Centrală a Turciei nu-şi asumă niciun angajament privind cursul de schimb şi nu va efectua achiziţii valutare sau tranzacţii de vânzare pentru a determina nivelul sau direcţia cursului de schimb", a informat CBRT.

Instituţia a dat asigurări că va monitoriza atent impactul deciziilor sale de politică monetară în primul trimestru din 2022 "iar cadrul politic va fi reevaluat pentru a crea fundaţia stabilităţii sustenabile a preţurilor".

Analiştii intervievaţi de Reuters estimează că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Turcia va urca la 30,6%, depăşind nivelul de 30% pentru prima dată din mai 2003, la şase luni după venirea la putere a partidului condus de Erdogan. Pentru 2021, ţinta oficială de inflaţie este de 5%. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite