Liberalizarea pieţei gazelor, de la 1 aprilie. Havrileţ: Gazele se vor scumpi cu 5-6% pentru populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele naturale pentru populaţie se vor scumpi cu 5-6%, de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, însă consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate.

"De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64 (din 2016 — n.r.), care este în dezbatere în Parlament şi considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopol naturale”, a afirmat Havrileţ, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro, potrivit Agerpres.

Potrivit lui, va exista o creştere de câţiva lei, ceea ce ar însemna o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi, având în vedere evoluţia preţurilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat de nivelul preţului din producţia internă.

Havrileţ precizează că ANRE a stabilit o metodologie astfel încât preţurile pentru achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.        

Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite