Leul s-a depreciat uşor în şedinţa de vineri. Cursul de referinţă a fost stabilit la 4,3802 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până nu demult, euro era cotat la peste 4,5 lei FOTO Adevărul
Până nu demult, euro era cotat la peste 4,5 lei FOTO Adevărul

Moneda naţională s-a depreciat uşor vineri, după ce în ultimele şedinţe s-a aflat într-o continuă apreciere. Banca Naţională a României a stabilit un curs de referinţă de 4,3802 lei/euro, cu 0,49 bani mai mult decât joi.

Pentru dolar, banca centrală a stabilit vineri un curs de referinţă de 3,3010 lei/dolar, cu 3,8 bani mai puţin decât în şedinţa de joi.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut de la 3,6191 lei/franc la 3,6010 lei/franc. Rata oficială de vineri a atins un nou minim din 15 februarie 2012, dată când moneda elveţiană a fost cotată la 3,6008 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Leul a început să se aprecieze semnificativ încă de miercuri seara, după închiderea pieţei locale, iar în sesiunea de joi ordinele de vânzare de euro de la jucătorii străini care au investiti în titlurile de stat au dus cursul până la un minim de 4,3650 lei/euro. Potrivit dealerilor, joi s-au înregistrat printre cele mai mari volume tranzacţionate vreodată.

Joi, cursul de schimb a reuşit să spargă pragul de 4,4 lei/euro, Banca Naţională a României (BNR) anunţând o referinţă de 4,3753 lei/euro - nivel minim care nu a mai fost atins din aprilie 2012.

Mai exact, acest nivel al cursului a mai fost afişat de BNR doar la 27 aprilie 2012, când euro a fost citat la 4,3747 lei, cu puţin înainte de declanşarea crizei politice care a slăbit leul într-o măsură exagerată.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite