Legislația pieței de capital se poate modifica: ASF a aprobat un nou proiect de act normativ

0
Publicat:

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ care vizează modificarea şi completarea legislaţiei pieţei de capital, dar şi stabilirea unor măsuri de prevenire a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

autoritatea pentru supraveghere financiara asf foto inquam photos

Potrivit unui comunicat al ASF, printre cele mai importante modificări şi completări ale legislaţiei care guvernează piaţa de capital se numără introducerea posibilităţii finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii de către categoriile de clienţi profesionali menţionaţi în Legea nr. 126/2018 (entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF) cu efecte pozitive asupra sprijinirii dezvoltării IMM-urilor, inclusiv prin posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, vor fi instituite măsuri menite să debirocratizeze/simplifice cadrul legal aplicabil în domeniul autorizării, organizării şi funcţionării administratorilor de organisme de plasament colectiv şi se va introducerea posibilitatea aprobării de către ASF a unui prospect în cazul în care o autoritate a administraţiei publice locale intenţionează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenţionează să admită titlurile de datorie pe o piaţă reglementată.

Proiectul reglementează posibilitatea ca Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (S.S.I.F.) să fie promovate fără titlu profesional şi prin alte persoane decât personalul S.S.I.F. şi agenţii delegaţi, în cadrul unor campanii dedicate şi cu respectarea anumitor condiţii.

În plus, pentru combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, se va restricţiona accesul de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare.

"Pe parcursul etapelor necesare elaborării proiectului de act normativ, la nivelul ASF au fost organizate consultări ample atât cu asociaţiile profesionale/de profil reprezentative, cât şi cu reprezentanţi ai infrastructurii pieţei de capital, pentru a fi analizate şi agreate propunerile ce fac obiectul proiectului de act normativ, astfel încât măsurile ce vor fi adoptate să contribuie la o bună funcţionare a pieţei de capital. Modificările aduse legislaţiei ce fac obiectul proiectului de act normativ urmează să fie transmise Ministerului Finanţelor. Proiectul va fi supus consultării publice, urmând a parcurge toate celelalte etape ale procesului legislativ", se precizează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite