Legea eolienelor offshore, adoptată: România va fi prima țară de la Marea Neagră care le va instala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi că Guvernul a adoptat legea eolienelor offshore, precizând că aceasta va fi dezbătută în regim de urgență în Parlament pentru a se aplica din 2024.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi că Guvernul a adoptat legea eolienelor offshore

Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de joi legea privind energia eoliană offshore, iar premierul Marcel Ciolacu a explicat că există un potenţial uriaş în această privinţă şi că există investiţii de miliarde de euro pregătite care aşteptau acest nou cadru legislativ.

Am propus Parlamentuui să o dezbată în regim de urgență. Estimăm că se va aplica din prima parte a anului 2024”, a declarat ministrul.

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea dezideratelor de tranziție și decarbonizare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.

Conform proiectului aprobat joi tăzi în Guvern, pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător. În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: “Astăzi mai facem un pas important înspre îndeplinirea unui nou jalon important din PNRR: crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea în România a energiei eoliene offshore, un obiectiv al mandatului meu la Ministerul Energiei. Prin producerea de energie eoliană offshore vom crește independența sistemului energetic și vom asigura o energie mai verde în casele românilor. În ritmul impus de proiectul de lege aprobat astăzi în Guvern și transmis Parlamentului spre adoptare în procedură de urgență, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetici Național primul MW de energie eoliană produsă în Marea Neagră. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Proiectul de lege adoptat astăzi urmează să intre în dezbaterea Parlamentului la începutul lunii februarie, odată cu noua sesiune parlamentară.

Proiectul de lege aprobat astăzi în Guvern s-a aflat în consultare publică în perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, fiind supus ulterior unui proces de însușire a observațiilor mediului economic și societății civile, precum și avizării ministerelor responsabile cu punerea sa în aplicare, Consiliului Economic și Social, Consiliului Concurenței, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și Consiliului Legislativ. Au fost obținute 35 de avize și puncte de vedere de la toate instituțiile relevante.

Aprobăm astăzi şi un proiect esenţial în domeniul energiei. Legea privind energia eoliană offshore ne va ajuta să folosim pe lângă gazul din Marea Neagră o altă resursă majoră a ţării în zona litoralului, respectiv vântul. Avem un potenţial uriaş, există investiţii de miliarde de euro pregătite care aşteptau acest nou cadru legislativ. Acum putem folosi acest potenţial pentru a produce energie verde şi ieftină în folosul românilor”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite