Laserul de la Măgurele are nevoie, în primă fază, de numai 70 milioane de euro şi 5 hectare de teren

0
0
Laserul de la Măgurele - primele componente FOTO Mediafax

Parcul Ştiinţific ar putea fi construit pe locul unei unităţi militare dezafectate, dacă Guvernul va fi de acord, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, precizând că a deschis deja discuţii cu oficiali ei UE pentru asigurarea unei părţi din finanţare, ceilalţi bani fiind deja strânşi, de 5 ani, din rezervele bugetare ale judeţului.

Asociaţia Măgurele Science Park a prezentat astăzi  indicatorii Parcului Ştiinţific Măgurele, proiect esenţial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Power (ELI-NP) şi pentru valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele. 

„Dacă vorbim doar de prima fază a proiectului, adică înainte să ajungem la dotări cu echipamente, avem nevoie de circa 70 de milioane de euro.  Şi de 5 ha de teren. În privinţa terenului propice ridicării parcului Ştiinţific, am identificat o unitate militară dezafectată pentru care am făcut solicitare Guvernului României. Sperăm ca transferul unităţii militare să fie realizat în cel mai scurt timp, pentru a demara lucrările imediat ce avem indicatorii finali ai acestui studiu de fezabilitate, adică anul viitor în februarie-martie. Legat de finanţarea proiectului, am deschis deja discuţii în acest sens cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem banii pentru a asigura co-finanţarea. Consiliul Judeţean Ilfov face rezerve bugetare pentru acest proiect, de 5 ani”, a spus Marian Petrache, preşedinte Consiliul Judeţean Ilfov.

Studiul de fezabilitate, realizat cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice, demonstrează necesitatea iminentă a acestei investiţii, dar şi obligativitatea construirii parcului în imediata vecinătate a proiectului ELI - NP, respectiv în oraşul Măgurele, recunoscut de Societatea Europeană a Fizicii drept Loc istoric al fizicii. 

„În partea de implementare a ELI-NP, dacă nu ar fi fost sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov şi al Primăriei Măgurele noi nu eram gata.  Acum suntem în acest punct în care scriem un nou capitol. Chiar dacă noi, cercetătorii, facem eforturi să pătrundem în acest circuit mondial al valorilor, fără Parcul Ştiinţific Măgurele misiunea nu va fi îndeplinită integral”, a adăugat prof. Nicolae - Victor Zamfir, director IFIN-HH, director ELI-NP.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite