La Repubblica: Prețurile la gaze vor rămâne la peste 100 de euro/MWh timp de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile gazelor în UE vor rămâne la peste 100 EUR per MWh în următorii trei ani, ceea ce va duce la transferuri de bani din Europa către țările producătoare, a scris ziarul italian La Repubblica, sâmbătă, citând estimări ale comunității de experți.

Prețul gazelor nu va scădea prea mult în următorii trei ani. Foto: Profimedia
Prețul gazelor nu va scădea prea mult în următorii trei ani. Foto: Profimedia

Publicația nu exclude ca și industria europeană să treacă printr-o serie de transformări, care, în condițiile costului ridicat al resurselor energetice, trebuie să mențină competitivitatea acesteia pe piața globală. În ciuda creșterilor de preț asociate cu speculațiile, prețul gazului este determinat de mecanismele pieței, în principal de raportul dintre cerere și ofertă, scrie ziarul.

Prețurile futures la gaze vor crește pentru o perioadă, deoarece țările europene vor trebui să plătească o primă pentru a atrage GNL pentru a înlocui gazul rusesc”, a declarat Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, citată de ziar. 

În același timp, se observă că europenii tind să nu semneze contracte pe termen lung. Și prețurile futures sunt deja programate pentru creșterea sezonieră a cererii. Totuși, chiar și cu prețurile în scădere din cauza vremii favorabile din Europa și a amânării sezonului de încălzire, după o „cursă” provocată de o nevoie febrilă de umplere a depozitelor, costul gazului rămâne în continuare mai mare decât înainte de 2021. 

În plus, publicația amintește că în Italia, gazul este folosit pentru a produce mai mult de 40% din energie electrică. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri